Lucia Lauková Samospráva

Boj proti nelegálnym bilbordom v Nitre pokračuje: Stavebníkom hrozí pokuta

Nitrianska radnica pokračuje v boji proti umiestňovaniu nelegálnych reklám a bilbordov v uliciach nášho mesta. Za posledné roky majitelia takýchto stavieb zaplatili tisíce eur na pokutách.

Ilustračný obrázok k článku Boj proti nelegálnym bilbordom v Nitre pokračuje: Stavebníkom hrozí pokuta
Zdroj: TASR

Nitrianska radnica sa rozhodla bojovať proti reklamnému smogu v uliciach. Magistrát vypracoval už pred dvomi rokmi systém opatrení, ktorých cieľom je regulovať a kontrolovať počet reklám a bilbordov na území mesta. Ako uviedla Ľudmila Synaková z mestského úradu, od roku 2014 už bolo v Nitre zlikvidovaných 261 reklamných zariadení a ďalším 124 nebola predĺžená doba ich trvania.

„Tieto reklamné stavby neboli stavebníkmi doteraz odstránené, pretože sa opakovane odvolávajú proti rozhodnutiam mesta Nitra na okresnom úrade. Po potvrdení rozhodnutí by mali stavebníci všetkých 124 reklamných stavieb odstrániť na vlastné náklady,“ uviedla Eva Ligačová z Útvaru hlavného architekta mesta Nitra.

Situáciu kontrolujú

Ako pripomenula, útvar hlavného architekta po schválení stratégie povoľovania reklamných stavieb priebežne kontroluje v jednotlivých častiach mesta situáciu a umiestňovanie bilbordov. „Následne rieši nepovolené reklamné stavby pod štátnym stavebným dohľadom. Ten sa prednostne zameriava na lokality, v ktorých podľa územného plánu nie je prípustné umiestnenie veľkoplošných reklamných stavieb,“ povedala Ligačová.

Tisíce eur za pokuty

Ďalším nástrojom radnice sú pokuty. Podľa slov Heleny Spišiakovej z odboru stavebného poriadku uložil magistrát v roku 2014 za nelegálnu reklamu pokuty vo výške takmer 2500 eur a o rok neskôr 5050 eur. „V roku 2016 prerokoval stavebný úrad sedem správnych deliktov a uložil pokuty za nelegálne reklamné stavby v celkovej výške 2150 eur, pričom jeden prípad ešte nie je právoplatne skončený,“ dodala Spišiaková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM