Lucia Lauková Kultúra

DAB končí divadelnú sezónu hrou o Štefánikovi: Zanechal nám odkaz, FOTO

Divadlo Andreja Bagara v Nitre má za sebou premiéru hry o Štefánikovi. Mapuje život aj koniec významnej osobnosti našich dejín.

Ilustračný obrázok k článku DAB končí divadelnú sezónu hrou o Štefánikovi: Zanechal nám odkaz, FOTO
12
Galéria
Zdroj: TASR

V sobotu 24. júna naplnila Veľkú sálu DAB v Nitre premiéra hry o Štefánikovi. Materiály o Štefánikovi zbierala autorka a režisérka hry Štefánik – Slnko v zatmení Eva Borušovičová už 20 rokov. V diele nájdeme mnoho historických faktov. „Mám pocit, že mnoho vecí sa aj u Štefánika prekrúca. Snažila som sa byť historicky verná,“ povedala Eva Borušovičová.

Autentický text

Hlavnú postavu Milana Rastislava Štefánika si zahral Martin Šalacha. Ako prezradil po premiére, cíti zodpovednosť. Na postave Štefánika bolo jeho predstaviteľovi Martinovi Šalachovi najbližšie nasadenie, s akým sa Štefánik vrhal do života a do realizácie svojich myšlienok. Najťažší bol podľa jeho slov text. „Gro textu, ktorý rozpráva Štefánik, je autentický. Sú to jeho záznamy, dokumenty listy, ktoré on sám napísal,“ prezradil Martin Šalacha.

Sprevádzajú dejom

Dejom sprevádzajú postavy Prvý a Druhý, ktoré stvárnili herci Roman Poláčik a Peter Oszlík. Divákov uvádzajú do rôznych časových línií života Štefánika. Ako priznal jeden z hercov Roman Poláčik, z tejto premiéry mali veľkú radosť. „Naozaj my, keď sme sa s ním (s textom, pozn red.) prvýkrát stretli, zistili sme koľko toho nevieme a je to žalostné. Som veľmi rád, že existuje takáto inscenácia a verím, že si nájde svojho diváka všade, aby sme zistili, kto je Milan Rastislav Štefánik,“ dodal Roman Poláčik.

Slová Štefánika sú stále živé

Hra pojednáva, ako o živote, tak aj o konci Štefánikovho života. Ako zaznie na konci hry „Štefánik tak trochu stále je“. V závere inscenácie však prichádza aj akési poslanie či odkaz generála Štefánika, ktorým sa prihovára aj súčasníkom. „Snažil sa urobiť to, aby národ mal svoje povedomie a aby ľudia mali svoj názor, aby neriešili veci len násilím či fanatizmom a aby sa nenechali ovplyvniť,“ dodal na záver Martin Šalacha, hlavná postava v hre Štefánik – Slnko v zatmení.

V galérii si pozrite fotografie z hry Štefánik – Slnko v zatmení!

DAB končí divadelnú sezónu hrou o Štefánikovi: Zanechal nám odkaz, FOTO
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM