Rôzne Správy

Nový prírastok v zozname národných kultúrnych PAMIATOK: Unikát FIDVÁR pri Vrábľoch!

Zoznam národných kultúrnych pamiatok v meste Vráble sa rozšíri. Pribudne do neho archeologická lokalita, sídlisko pravekých kultúr od mladšej kamennej doby až po slovanské kultúry Fidvár.

Ilustračný obrázok k článku Nový prírastok v zozname národných kultúrnych PAMIATOK: Unikát FIDVÁR pri Vrábľoch!
Zdroj: Slovanské hradiská

O rozšírení zoznamu národných kultúrnych pamiatok vo Vrábľoch rozhodli poslanci mestského zastupiteľstva.

Podľa Slovakia Travel toto praveké sídlisko Fidvár pri Vrábľoch „vzniklo tým, že ľudia niekoľko tisícročí sídlili na jednom mieste, terén upravovali, planírovali, navážali a podobne. Má rozlohu viac ako 20 hektárov a je teda väčšie ako Mykény či maloázijská Trója“.

Európsky unikát

Fidvár je pozoruhodný zachovanou kultúrnou vrstvou hrubou i niekoľko metrov. Tie najstaršie, podľa Slovakia Travel, patria do eneolitu a najmladšie do staršej doby bronzovej. „Archeologický výskum z roku 2007 preukázal, že na lokalite Fidvár sa nachádza najväčšia sídlisková aglomerácia nielen na Slovensku, ale v celej Európe z obdobia staršej doby bronzovej,“ uvádza portál.

Vrábeľská osada je stará zhruba 3000 rokov. Odborníci uvádzajú, že v Európe sa našli podobné osady, ktoré v istom momente obývalo asi 100 obyvateľov, no tu bola nevídaná koncentrácia obyvateľstva. V istom momente tam žilo až 1000 obyvateľov.

V zozname národných kultúrnych pamiatok v meste Vráble sú už kostol Preblahoslavenej Panny Márie, kaplnka Božia muka v Hornom Ohaji a súsošie Pieta s pilierom a reliéfom v Hornom Ohaji.

Okrem Fidváru do zoznamu pamätihodností pribudne aj pivnica vo viniciach Dyčianska hora a pivnica vo viniciach na hore Prédium – vínny domček rodiny Fábryových, pamätná tabuľa Spomienka na deportáciu Rómov a pamätná tabuľa na pamiatku Ľudovíta Didiho.

Vyradené

Zo zoznamu pamätihodností bude vyradený gazdovský dom na Štúrovej ulici. Podľa vedúcej oddelenia sociálnych vecí, školstva, kultúry a športu Ľubice Černákovej dostal rodinný dom, približne z roku 1930 so zachovalou čelnou fasádou, povolenie na rekonštrukciu a prístavbu ešte koncom roka 2016.

Vráble prišli aj o ďalšiu pamätihodnosť – Váradyho kúriu v mestskej časti Dyčka. Rozhodnutie o odstránení zemianskej kúrie z prelomu 19. a 20. storočia nadobudlo platnosť už pred štyrmi rokmi, potvrdil magistrát.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM