Lucia Lauková Správy Samospráva

Časť parku v Nitre skrášlia: Pribudnú stromy, hojdačky, lavičky i kvetinová lúka

Nitriansky park bude krajší. Mesto získalo na projekt nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 629-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Časť parku v Nitre skrášlia: Pribudnú stromy, hojdačky, lavičky i kvetinová lúka
8
Galéria
Zdroj: TASR

Nenávratný finančný príspevok Mesto Nitra získalo zo zdrojov Integrovaného regionálneho operačného programu. Cieľom projektu je budovanie a revitalizácia prvkov zelenej infraštruktúry časti Nového a Spojovacieho parku v Nitre. Ako nás informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek, autorom projektu je Zoltán Balko.

Celkové náklady na projekt predstavujú 662 542,53 eur z toho nenávratný finančný príspevok tvorí 629 415,40 eur.

Nové stromy i mobiliár

„Projekt rieši ošetrenie pôvodnej stromovej vegetácie, výsadbu nových drevín (stromov a krov), výsadbu trvalkových záhonov a kvetinovej lúky. Predmetom riešenia sú autorské výtvarné diela, výmena časti mobiliáru, lavičky a drobné odpadové nádoby, rekonštrukcia časti verejného osvetlenia a budovanie informačného systému k programu parku,“ prezradil hovorca mesta.

Ako vysvetlil, informačným systémom sa myslí náučný chodník zameraný na ekológiu. „Budú na ňom osadené informačné tabule, na nich budú informácie o hmyze, rastlinách a podobne,“ doplnil hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Pripravujú verejné obstarávanie

Okrem novej výsadby by sa podľa projektu malo dočkať ošetrenia vyše 300 pôvodných stromov. Tisíce eur pôjdu aj do nového osvetlenia. Pribudnúť majú desiatky lavičiek, hojdačiek a rôznych plastík. Založiť by sa podľa projektu mali i nové záhony kvetov.

V súčasnej dobe sa podľa slov hovorcu mesta Tomáša Holúbeka pripravuje verejné obstarávanie na zhotoviteľa diela. „Predpokladaný termín realizácie 2019 –2020,“ dodal hovorca Tomáš Holúbek. Podľa radnice bude presné množstvo a druhy vysadených drevín známe až po verejnom obstarávaní.

V parku majú svoje miesto aj hospodárske zvieratá! Počas horúčav ich dokrmujú šťavnatým ovocím a zeleninou!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM