Lucia Lauková Správy

Kinu Palace chcú vrátiť pôvodný vzhľad z roku 1925: Projekt posúdia pamiatkari

Budova bývalého kina Palace v Nitre by sa po prestavbe mohla priblížiť pôvodnému vzhľadu, ktorý v 20. rokoch 20. storočia navrhol významný architekt Friedrich Weinwurm.

Ilustračný obrázok k článku Kinu Palace chcú vrátiť pôvodný vzhľad z roku 1925: Projekt posúdia pamiatkari

Na priebehu architektonickej súťaže, ktorú vyhlásil nitriansky magistrát na obnovu bývalého kina Palace, bude participovať aj Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Nitra. Mesto Nitra ako vlastník budovy požiadalo KPÚ o účasť na pracovných stretnutiach k príprave architektonickej súťaže s cieľom navrátiť kinu pôvodný vzhľad z 20. rokov 20. storočia v čo najväčšom možnom rozsahu.

Úrad zároveň poskytne experta pre potreby práce poroty architektonickej súťaže, ktorá bude posudzovať zaslané architektonické návrhy a vyberať jej víťaza. Predloženú projektovú dokumentáciu následne KPÚ Nitra posúdi a v zmysle platnej legislatívy k nej vydá záväzné stanovisko, uviedol pamiatkar Richard E. Pročka. Záujemcovia môžu návrhy posielať do 3. septembra, predpokladané investičné náklady sú vo výške 1,5 milióna eur.

Zachované plány budovy

Okrem požiadaviek KPÚ sa do zadania architektonickej súťaže premietla aj správa z preverenia architektonického vývinu nehnuteľnosti, jej vybraných architektonických prvkov a povrchových úprav v exteriéri a interiéri, ktorú realizoval Krajský pamiatkový úrad Nitra. Vyhodnotené nálezové situácie a sondy boli konfrontované so zachovanými plánmi budovy kina a spisovou agendou k jeho výstavbe, objavenými v archívnom fonde niekdajšieho Okresného úradu Nitra, uchovávanom v Štátnom archíve v Nitre.

Týmto spôsobom sa podarilo objasniť pôvodné architektonické riešenie budovy, keďže sa v archívnom fonde nachádzali dve odlišné verzie plánov, originálne z roku 1925 a upravené z roku 1931.

Dielo významného architekta

Budovu bývalého kina Palace plánuje mesto využívať na kultúrne účely, pre potreby viacerých foriem scénického umenia, hudby a vizuálneho umenia. Budova sa nachádza v pamiatkovej zóne mesta, nie je však vyhlásenou národnou kultúrnou pamiatkou. Na základe archívneho výskumu sa pred niekoľkými rokmi podarilo zistiť, že zdanlivo mladšia stavba je v skutočnosti architektonickým dielom, ktoré v roku 1925 projektoval významný architekt Friedrich Weinwurm. Súčasný vzhľad kina je výsledkom jeho neohľaduplnej prestavby v 50. rokoch 20. storočia, skonštatoval Pročka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM