Správy

Autobusová stanica v Nitre má byť hotová v roku 2018: Pribudnúť majú smart novinky

Dopravca Arriva avizoval plány v doprave v Nitre na rok 2018. Dokončiť chce autobusovú stanicu a zaviesť viaceré novinky.

Ilustračný obrázok k článku Autobusová stanica v Nitre má byť hotová v roku 2018: Pribudnúť majú smart novinky
Zdroj: Dnes24.sk

Arriva odovzdá zmodernizovanú autobusovú stanicu v Nitre do užívania cestujúcim v priebehu budúceho roka. Zároveň plánuje rozvíjať priame vlakové spojenie Nitry s Prahou, ako aj s mestami v regióne. Informoval nás o tom hovorca spoločnosti Dalibor Mihalkin

Zdieľanie bicyklov

V Nitre pribudla tento rok služba zdieľania bicyklov. Po zime budú opäť k dispozícii od marca. „Verili sme, že bikesharing bude v Nitre úspešný, ale záujem obyvateľov a návštevníkov prekonal naše očakávania. Nitra chce byť lídrom medzi Smart Cities na Slovensku a ukázalo sa, že smart sú aj jej obyvatelia,“ povedal generálny riaditeľ spoločností Arriva na Slovensku László Ivan. Na tieto „smart“ aktivity chce dopravca nadviazať aj v nasledujúcom ro­ku.

Záujem o zdieľané bicykle majú aj menšie mestá v Nitrianskom kraji. „O zdieľané bicykle majú záujem aj menšie mestá – ako napríklad Levice. Preto pracujeme na alternatíve, ktorá by bola pre obyvateľov pohodlná a pre mestské úrady menších miest prijateľnejšia z hľadiska prevádzkových nákladov,“ povedal L. Ivan.

Ďalšie novinky v doprave

Podľa dopravcu by v Nitre mohli začať jazdiť elektrobusy. (jeden už jazdí v Šali pozn.red.) a pribudnúť by malo 10 inteligentných zastávok s elektronickými informačnými panelmi a informáciami o príchode najbližších autobusov v reálnom čase. Cestujúci by mali mať k dispozícii mobilnú aplikáciu, vďaka ktorej budú mať online informácie o príchodoch a odchodoch autobusov.

Nedostatok vodičov

Na prekrytie akútneho nedostatku vodičov autobusov v mestskej i prímestskej doprave pre budúci rok plánuje dopravca zamestnať vodičov z Ukrajiny. To však generálny riaditeľ spoločností Arriva na Slovensku nevidí ako dlhodobo udržateľné riešenie. Za dlhodobé považuje nevyhnutné legislatívne zmeny, ale aj stabilizáciu skúsených vodičov postupným zvyšovaním ich miezd. V tomto roku sa vodičom zdvihol plat o minimálne 4 % a v zvyšovanie má pokračovať aj v roku 218. Motivovať vodičov MHD má príspevok 145 eur. „Ak bude na udržanie kvalifikovaných vodičov autobusov v sektore potrebný rýchlejší rast miezd, dopravcovia sa budú musieť so žiadosťou o participáciu na ňom obrátiť aj na objednávateľov – teda na mestá a VÚC,“ dodal L. Ivan.

Vlakové spojenie Nitra- Zl.Moravce

Potenciál vidí dopravca okrem smart dopravnej agendy aj v rozvoji regionálnej vlakovej dopravy. Ako príklad spoločnosť uvádza vlakové spojenie na trase Nitra – Zlaté Moravce. To by mohlo, podľa L. Ivana, z časti slúžiť aj na odľahčenie mestskej dopravy v Nitre. „Nie len vo veľkomestách typu Londýn alebo Viedeň, ale aj v Bratislave cestujú ľudia prímestskými vlakmi z okrajových mestských častí do stredu mesta a naopak. Výhodou vlakov je, že nestoja v dopravných zápchach a sú odolnejšie aj voči prípadným výkyvom počasia, akých sme boli svedkami napríklad minulý týždeň. Takéto vlakové spojenie v rámci Nitry a ďalej smerom na Vráble a Zlaté Moravce určite stojí za úvahu pri plánovaní udržateľnej mobility v kraji,“ myslí si L. Ivan.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM