Rôzne Správy

Vážne problémy v nitrianskej MHD: Nedostatok vodičov spôsobuje výpadky spojov

Spoločnosť Arriva Nitra, ktorá v meste pod Zoborom zabezpečuje mestskú hromadnú dopravu (MHD), má vážne problémy s nedostatkom kvalifikovaných vodičov. Prejavujú sa občasným výpadkom spojov, predovšetkým na linkách 24 a 32.

Ilustračný obrázok k článku Vážne problémy v nitrianskej MHD: Nedostatok vodičov spôsobuje výpadky spojov
Zdroj: Dnes24.sk

„Cestujúcim v Nitre, ktorých sa prípadné výpadky spojov dotkli, sa aj touto cestou ospravedlňujeme. Pracujeme na krátkodobých aj dlhodobejších riešeniach vážneho problému s nedostatkom skúsených vodičov,“ povedal Juraj Kusy, generálny riaditeľ spoločnosti Arriva Nitra.

Financovanie vodičského preukazu

Firma pravidelne organizuje náborové kampane a usiluje sa aj o dlhodobé riešenie celoslovenského problému. „So žiadosťou o pomoc sme sa obrátili na našich kolegov z ostatných regiónov, v ktorých naša spoločnosť pôsobí,“ skonštatoval Kusy, podľa ktorého by už v najbližších dňoch mali prísť títo vodiči do Nitry a situácia by sa mala stabilizovať.

Firma bude zároveň pokračovať v náborových kampaniach. Novým zamestnancom ponúka pomoc s financovaním získania vodičského preukazu na autobus či prácu na skrátený pracovný úväzok, čo je výhodné aj pre ženy.

Chceli by znížiť zákonný limit

Arriva zároveň podporuje legislatívne zmeny, ktoré by umožnili získať vodičské oprávnenie na autobus už v 21 rokoch a nie až v 24, ako je to v súčasnosti. „Väčšina našich skúsených vodičov získala vodičské oprávnenie počas základnej vojenskej služby. Po návrate z nej mohli pokračovať v získanej praxi a zamestnať sa u nás ako vodiči mestskej hromadnej dopravy alebo regionálnych autobusov. Táto silná generácia však pomaly odchádza do dôchodku. Mladí vo veku 24 rokov už zvyčajne majú zamestnanie. Preto by sme veľmi privítali, keby sa vek na získanie oprávnenia znížil o tri roky tak, ako to bolo v minulosti,“ povedal Kusy. Podľa jeho ďalších slov s rovnakým nedostatkom vodičov zápasí takmer celé Slovensko i ďalšie krajiny Európskej únie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM