Rastislav Búgel Správy

Výskum pod hradbami Nitrianskeho hradu: Patrí medzi najväčšie na Slovensku!

Archeologický výskum na parkovisku pod hradbami Nitrianskeho hradu ešte stále neodkryl všetky tajomstvá, ktoré táto lokalita ukrýva.Tento rok sa tu pri archeologickom výskume dostali vedci až do hĺbky sedem metrov.

Ilustračný obrázok k článku Výskum pod hradbami Nitrianskeho hradu: Patrí medzi najväčšie na Slovensku!
Foto: Rastislav Búgel

Podľa riaditeľa Archeologického ústavu (AÚ) SAV Mateja Ruttkaya sa výskumná plocha v priebehu tejto sezóny neustále rozrastala. „Takže ide asi o najväčší takýto systematický výskum na Slovensku. Trošku nás ale mrzí, že tu stále len náznakovo zachytávame veľkomoravské obdobie. Máme tam praveké osídlenie. Máme tam potom aj fantastické románske opevnenie z 11. storočia. Máme tam včasnouhorský val, ale ten veľkomoravský, ten nás stále čaká,“ konštatoval.

Vyzeralo inak ako dnes

Vedci veria, že sa im pri výskume na rozsiahlej ploche a vo veľkej hĺbke podarí objaviť aj pozostatky opevnenia z čias Veľkej Moravy. Podľa Ruttkaya by sa mohlo nachádzať pod hradbami z mladších období. „Nevieme, či sa ten veľkomoravský val stáčal niekde inde, alebo či ho tieto opevnenia z neskoršieho obdobia úplne zničili, pretože aj to je možné. V každom prípade už dnes vieme, že keď bude tento výskum vyhodnotený, tak bude určite patriť k veľmi zaujímavým,“ uviedol. Ako pripomenul, terénne práce sú tu mimoriadne náročné, pretože sa vedci musia prekopávať cez tisícročné nánosy zeminy. „Je to zložité aj z hľadiska techniky aj z hľadiska zabezpečenia. Sú tam miesta, kde sme sa už prekopali na skalu. Hlavne v tej hornej časti, kde bol v minulosti pomerne strmý svah. Takže to miesto vyzeralo kedysi inak ako dnes. Až v priebehu storočí ľudia ten svah splanírovali a zjemnili, a preto sú tam tie obrovské navážky,“ povedal Ruttkay.

Vzácne nálezy

Archeológovia pôvodne plánovali ukončiť výskum už v lete. Pre množstvo vzácnych nálezov a objavených architektúr pokračoval aj v jesenných mesiacoch. Podľa Ruttkaya je pravdepodobné, že po zimnej prestávke bude pokračovať aj na jar. „Cez zimu ho zatvoríme, aj keď vieme robiť aj v zimných mesiacoch. Ale to sa deje skôr pri záchranných výskumoch, keď máme za chrbtom buldozér. Tam robíme aj vo veľmi zlom počasí. Tu je, našťastie, veľmi dobrá spolupráca s biskupstvom a nie sme tlačení k tomu, aby sme sa museli z toho miesta vypratať rýchlo preč. A to aj napriek tomu, že biskupstvo potom musí meniť svoje plány a termíny,“ uviedol Ruttkay.

Postavia centrum pre návštevníkov

Nitrianske biskupstvo chce na parkovisku vedľa hradnej brány postaviť centrum pre návštevníkov hradu. Má v ňom byť objekt s občerstvením a toaletami. Do budovy má byť zakomponovaná aj objavená mohutná románska hradba, ktorá bola široká vyše tri metre a patrí k najstarším zachovaným stavbám na Nitrianskom hrade.

Foto: Nitra24

Vykopávky
8
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM