Lucia Lauková Kultúra

Zrekonštruovaný organ sa čoskoro dočká premiéry: Verejnosť si ho vypočuje v noci

Katedrálu na Nitrianskom hrade otvoria v apríli. Ako znie obnovený organ si bude môcť verejnosť vypočuť v noci.

Ilustračný obrázok k článku Zrekonštruovaný organ sa čoskoro dočká premiéry: Verejnosť si ho vypočuje v noci
Zdroj: TASR

Obnovený organ v Katedrále – Bazilike svätého Emeráma na Nitrianskom hrade čoskoro odohrá svoj prvý koncert. Verejnosť ho vo svojej plnej kráse uvidí v sobotu 22. apríla. „V čase od 15. 00 do 18. 00 hod. sa bude môcť verejnosť oboznámiť so zrekonštruovaným organom priamo na chóre katedrály. Tam budú môcť záujemci počuť jeho autentický zvuk a na prípadné otázky im bude v týchto priestoroch odpovedať sám zhotoviteľ diela,“ informuje Biskupstvo Nitra na svojom webe.

Znovu otvoria katedrálu

Od tohto momentu bude katedrála opäť otvorená každý deň. Zrekonštruovaný organ bude slávnostne požehnaný v nedeľu 23. apríla o 15. 00 hod. Ako sa píš na stránke Biskupstva Nitra, po bohoslužbe bude nasledovať Kolaudačný koncert umelcov Johanna Trummera z Rakúska, Stanislava Šurina, Martina Baka a Vladimíra Kopca. Návštevníci si budú môcť vypočuť diela J. S. Bacha, F. Schmidta, S. Šurina, M. Baka, G. Frescobaldiho a G. Liberta.

„Na piatok 28. apríla 2017 organizátori pripravujú Organovú noc. Počas nej budú tóny obnoveného organa znieť nitrianskou katedrálou vo večerných a nočných hodinách – od 19. 00 do 23. 00 hod,“ oznamuje Biskupstvo Nitra na webe.

Na podujatí vystúpi osem slovenských, ale aj zahraničných umelcov, a to J. V. Michalko, S. Šurin, M. Vrábel, D. di Fiore, M. Bako, M. Plšeková, F. Beer, V. Kopec.

Pripravujú podujatia

Ako informuje nitrianskej Biskupstvo, organová hudba bude znieť v nitrianskej katedrále aj v nasledujúcich mesiacoch počas pripravovaných koncertov a aj aj počas Katedrálneho organového festivalu, ktorý sa bude konať v auguste a septembri.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM