Lucia Lauková Správy

Zosuv pôdy pod Nitrianskym hradom: Statik vypracuje projekt na spevnenie svahu

Následky zosuvu pôdy na hradnom kopci by mohli byť odstránené čoskoro. Tento týždeň má statik predložiť projekt na stabilizáciu svahu.

Ilustračný obrázok k článku Zosuv pôdy pod Nitrianskym hradom: Statik vypracuje projekt na spevnenie svahu
5
Galéria
Zdroj: Mestská polícia Nitra

Nitrianska radnica už začala pracovať na odstránení následkov zosuvu časti hradného kopca. Došlo k nemu ešte vo februári, keď sa pre poruchu na vodovodnom potrubí zrútila časť svahu do dvorov rodinných domov na Podzámskej ulici.

Hydrogeologický prieskum

Západoslovenská vodárenská spoločnosť už má k dispozícii výsledky hydrogeologického prieskumu, ktorý bol vykonaný priamo na hradnom kopci. „Vodári výsledky prieskumu predložili statikovi, ktorý spracováva projektovú dokumentáciu na trvalé odstránenie vzniknutej trhliny a stabilizáciu svahu,“ uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Pôdu sleduje statik

Vypracovaná projektová dokumentácia by podľa jeho slov mala byť k dispozícii v priebehu tohto týždňa, následne radnica osloví spoločnosť, ktorá je odborne spôsobilá na vykonanie prác. „Tie by sa mali začať do desiatich dní od doručenia objednávky. Územie pod zosunutým svahom na Podzámskej ulici naďalej monitorujeme. Statik sleduje vysychanie zeminy aj jej prípadný posun. Mesto komunikuje aj s dotknutými vlastníkmi nehnuteľností. Samotné odstraňovanie zeminy nastane až po stabilizácii hornej časti svahu,“ dodal Holúbek.

Viac fotografií zo zosuvu pôdy na hradnom kopci nájdete v priloženej galérii!

Pod Nitrianskym hradom sa odtrhol kus zeme: Trhlina bola dlhá 6 metrov
5
Galéria
Zdroj: Mestská polícia Nitra
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM