Lucia Lauková Kultúra

Zoborský kláštor s turistickým sprievodcom: V júli štartujú bezplatné prehliadky

Za pútavou históriou a zaujímavými miestami nemusíte chodiť ďaleko. Turistickí sprievodcovia vám počas leta bezplatne priblížia Zoborský kláštor.

Ilustračný obrázok k článku Zoborský kláštor s turistickým sprievodcom: V júli štartujú bezplatné prehliadky
Zdroj: TASR

Turistické informačné centrum pripravilo pre milovníkov histórie bezplatné prehliadky Zoborského kláštora v Nitre. V rámci nich vám sprievodcovia prezradia zaujímavosti a históriu tohto miesta.

Termíny prehliadok

Prehliadky so sprievodcom sa budú konať v júli a v auguste vždy v sobotu. Prvá bezplatná prehliadka je naplánovaná na sobotu 14. júla. Ďalšie budú 21. a 28. júla a 4., 11., 18. a 25. augusta.

História tohto miesta je bohatá, a tak sprievodcovia budú mať naozaj o čom rozprávať. Prehliadka by mala trvať do 2 hodín. Začínať budú o 15.00, 16.00, 17.00 a o 19.00 h. Ako nás informovalo Turistické informačné centrum v Nitre, k dispozícii budú dvaja sprievodcovia.

Zoborský kláštor

Bývalý Zoborský kláštor považujú historici za najstarší kláštor na území Slovenska. O jeho založení sa nezachovali žiadne písomné správy, archeológovia však odhadujú, že benediktínsky kláštor bol založený v roku 880. V tom čase vzniklo Nitrianske biskupstvo, ktorého prvým biskupom bol benediktínsky mních Wiching.

S existenciou kláštora sú spojené najstaršie v origináli zachované listiny z nášho územia Zoborské listiny z rokov 1111 a 1113, najstaršia uhorská legenda, najstaršie kronikárske diela uhorskej a českej historiografie a ďalšie významné pramene z obdobia vrcholného stredoveku. Počas husitských vojen bol kláštor ťažko poškodený. Benediktínski mnísi v ňom pôsobili do roku 1468.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM