Správy

Zničený most na Cabajskej uzavrú pre kamióny: Presmerované budú do centra mesta

Po železničnom moste na Cabajskej ulici už kvôli zlému technickému stavu nebudú môcť jazdiť ťažké nákladné vozidlá. Kedy a kto most opraví, je zatiaľ otázne.

Ilustračný obrázok k článku Zničený most na Cabajskej uzavrú pre kamióny: Presmerované budú do centra mesta
4
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií Okresného úradu v Nitre vydal povolenie na úplnú uzávierku železničného mosta na Cabajskej ulici pre vozidlá nad 20 ton s výnimkou hromadnej autobusovej dopravy.

Informovala nás o tom hovorkyňa predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Oľga Prekopová.

Uzávera začne platiť od polnoci 2. apríla a potrvá do polnoci 1. júna 2023.

Nákladné autá budú presmerované na obchádzkovú trasu: križovatka cesty II/562 s rýchlostnou cestou R1, ďalej po rýchlostnej ceste R1 po križovatku R1 s cestou I/51, ďalej po ceste I/51 po križovatku s cestou I/65 a I/64, ďalej po ceste I/64 po križovatku II/562 a v opačnom smere späť.

Dočasné riešenie

O vylúčenie ťažkých nákladných áut z dopravy na moste požiadal Úrad NSK. „Treba zdôrazniť, že ide len o vylúčenie ťažkej nákladnej dopravy nad 20 ton. Deväťdesiat percent dopravy po moste, teda presun chodcov, cyklistov a prejazdy osobných áut a autobusov, zostávajú tak ako doteraz,“ podotkla hovorkyňa Prekopová.

Prečo je v takom stave? „Štát po výstavbe rýchlostnej cesty R1 prisľúbil Nitrianskemu samosprávnemu kraju, že používanie jeho cesty II. triedy, ktorá nie je stavaná na parametre privádzača, bude slúžiť dočasne ako privádzač na cestu I. triedy (1/64) prechádzajúcej cez stred Nitry,“ priblížila hovorkyňa NSK dôvody chátrania železničného mosta.

„Aj napriek častým urgenciám predsedu NSK, ktorý dôrazne upozorňoval na neúnosnosť tohto stavu, ťažké nákladné vozidlá vrátane tranzitnej prepravy viac ako 11 rokov ničili túto cestu a železničný most bez toho, aby boli zo strany príslušného ministerstva podniknuté kroky na odstránenie tohto nežiadúceho a neúmerného preťaženia,“ vysvetlila Prekopová.

Prečítajte si tiež

Oprava mosta

Uzávera súvisí so zlým technickým stavom mosta a nie jeho opravou. Hovorkyňa predsedu NSK zopakovala, že kraj má mimoriadny záujem na tom, aby most bol čo najskôr opravený. Kedy to bude, je však otázne.

„Dôsledkom dlhoročnej nečinnosti štátu v súvislosti s privádzačom je skutočnosť, že železničný most na Cabajskej ceste sa preťažením a otrasmi neustále poškodzoval. To vyústilo až do súčasného stavu, kedy je už nevyhnutné zabrániť prejazdom ťažkých nákladných áut cez tento most, aby kraj zachoval prejazd osobných áut a autobusov a mohol v čo najkratšom možnom čase po vypracovaní technickej štúdie začať náročný proces opravy mosta,“ uviedla Prekopová.

Možnosti opravy mosta obmedzuje podľa župy aj pod ním prebiehajúca železničná doprava, ktorá znižuje počet optimálnych riešení.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie správy

Najvyťaženejší most v Nitre
4
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM