Lucia Lauková Správy

Znečistenie ovzdušia v Nitre sa zhoršilo: TIETO opatrenia by sme mali dodržiavať

V ovzduší v Nitre namerali zvýšené koncentrácie znečisťujúcich látok. Môžu mať nepriaznivé účinky na ľudské zdravie.

Ilustračný obrázok k článku Znečistenie ovzdušia v Nitre sa zhoršilo: TIETO opatrenia by sme mali dodržiavať
Zdroj: Dnes24.sk

Automatické monitorovacie stanice v Nitre namerali v posledných dňoch v ovzduší zvýšené koncentrácie znečisťujúcich látok. Okresný úrad (OÚ) v Nitre preto uviedol do platnosti viaceré opatrenia z akčného plánu.

Obmedzenie dopravy

Obyvateľov mesta vyzval na obmedzenie individuálnej automobilovej dopravy a uprednostnenie hromadnej autobusovej dopravy. „Žiadame občanov, fyzické a právnické osoby zabezpečiť obmedzovanie úletov tuhých znečisťujúcich látok do ovzdušia, najmä pri stavebnej činnosti. Potrebné je aj odstraňovanie znečistenia z cestných komunikácií a udržiavanie čistoty na území mesta Nitra,“ informoval OÚ.

Nepriazeň počasia

Zlé rozptylové podmienky v Nitre súvisia s nepriaznivým počasím, kedy pretrvávajú nízke teploty a bezvetrie. „Vzhľadom na predpoveď počasia, podľa ktorej sa poveternostné podmienky v nasledujúcich dňoch nezmenia, rozhodol úrad o začatí uplatňovania opatrení v zmysle akčného plánu,“ skonštatoval OÚ.

Ľudské zdravie

Zvýšené koncentrácie tuhých znečisťujúcich látok v ovzduší môžu mať nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Patrí k nim podráždenie horných dýchacích ciest spojené s kašľom a kýchaním a tiež podráždenie očných spojiviek. „Tieto opatrenia je nutné vykonávať až do zlepšenia rozptylových podmienok,“ uviedol vo vyhlásení OÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM