Lucia Lauková Správy

Zmeny na nitrianskej výstave Gardenia: Bonsai Slovakia odmietol účasť

Tohtoročná výstava Gardenia bude bez sprievodnej výstavy, ktorú organizovala spoločnosť Bonsai Slovakia. Na dôvod sme sa spýtali priamo vedenia výstaviska.

Ilustračný obrázok k článku Zmeny na nitrianskej výstave Gardenia: Bonsai Slovakia odmietol účasť
Foto: Rastislav Búgel

Výstava Gardenia a Domexpo v Nitre bude prebiehať do 20. do 23. apríla. Tento rok však prinesie zmeny. Návštevníci, v priestoroch agrokomplexu, nenájdu expozíciu, ktorú zabezpečovala spoločnosť Bonsai Slovakia. Sprievodná expozícia bonsajov sa konala popri Gardenii 19 rokov. V minulom roku sa jej zúčastnili vystavovatelia z krajín ako Japonsko, Indonézia, Vietnam, Rakúsko, Poľsko, Taliansko, Česko, Maďarsko a Slovensko.

Dôvod neúčasti Bonsai Slovakia

Aký je dôvod neúčasti tejto obľúbenej výstavy sme sa spýtali priamo vedenia agrokomplexu. „Výstavisko poskytlo spoločnosti BONSAI SLOVAKIA – ČAJOVŇA DOBRÝCH ĽUDÍ, spol. s.r.o. za sprievodnú výstavu Gardenie v roku 2016 služby a poplatky v celkovej výške 27 000 eur bez DPH. V roku 2017 sme im ponúkli služby, ale už bez provízie, ktoré by pri rozsahu ako v roku 2016 predstavovali pre tento rok náklady vo výške viac ako 21 000 eur bez DPH. Spoločnosť Bonsai Slovakia sa za túto ponuku poďakovala s tým, že nevylučujú spoluprácu do budúcnosti,“ objasnil Mário Dinga, riaditeľ výstaviska.

Solaris Nitra zlúčili

Samostatne v program nefiguruje ani expozícia Solaris Nitra. Tá bude podľa slov riaditeľa štátneho podniku agrokomplex, Národné výstavisko, Mária Dingu zlúčená s výstavou Domexpo. „Čo sa týka výstavy Solaris Nitra, tam došlo ku komoditnému zlúčeniu s výstavou Domexpo, pričom všetci vystavovatelia, ktorí sa zúčastnili Solarisu v roku 2016 budú prítomní na národnom výstavisku aj tento rok,“ doplnil Mário Dinga, riaditeľ výstaviska agrokomplex.

Výstavu bonsajov nahradia

Ako sme sa dozvedeli, výstavu bonsajov zabezpečí náhradná firma. „Výstavisko sa rozhodlo nájsť si za nich náhradu, čo sa aj podarilo a expozíciu bonsajov zabezpečí Bonsaj Centru Žilina,“ informoval Mário Dinga. Zároveň, uviedol, že pre návštevníkov má výstavisko pripravené aj zaujímavé novinky. „Na výstavách Gardenia a Domexpo sa návštevníci môžu tešiť na mnohé novinky, ktoré neboli na týchto výstavách zvykom. Špecialitou bude marocká záhrada á la JardinMajorelle,“ prezradil Mário Dinga.

Počet vystavovateľov stúpol

Na 21. ročníku Gardenie a 12. ročníku výstavy Domexpo sa spoločne predstaví viac ako 400 vystavovateľov na ploche 5 712 m2. Pre porovnanie, v roku 2016 sa výstavy zúčastnilo 304 vystavovateľ, na ploche 5 412 m2. Výstavu vlani videlo 47 302 návštev­níkov. Sľubnú účasť predpokladá riaditeľ agrokomplexu, Mário Dinga aj tento rok. „Predpokladaná návštevnosť je viac ako 50 000,“ dodal Mário Dinga, riaditeľ štátneho podniku agrokomplex, Národné výstavisko, v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM