Lucia Lauková Samospráva

Zmena vo výbere predajcov na Vianočné trhy v Nitre: Rozhodne o nich aukcia

O zložení už tohtoročných stánkov na trhoch Vianočného mestečka v Nitre rozhodne elektronická aukcia. Zmena sa týka len predajcov s občerstvením.

Ilustračný obrázok k článku Zmena vo výbere predajcov na Vianočné trhy v Nitre: Rozhodne o nich aukcia
Zdroj: TASR

Predajcovia občerstvenia, ktorí budú mať záujem ponúkať svoj tovar na Vianočnom mestečku v Nitre, budú vybratí na základe elektronickej aukcie. Zatiaľ sa nový systém vzťahuje len na trhy Vianočného mestečka a len na predajcov občerstvenia. Do budúcnosti však nie je vylúčené, že by sa takýto výber zaviedol aj na ostatné trhy v Nitre.

Elektronická aukcia

Elektronická aukcia funguje cez internet. Je transparentná a môže sa jej zúčastniť ktorýkoľvek podnikateľský subjekt. „Bavíme sa nie o elektronickej aukcii vrámci elektronického trhoviska. My si vieme nastaviť kritériá na konkrétny stánok s minimálnym podaním. Vieme takýmto spôsobom regulovať sortiment, spestriť ho a súčasne aj zapýtať vyššie nájomné,“ povedal poslanec Ján Greššo, ktorý návrh predložil.

Vyšší príjem

Od výberu predajcov na trhy Vianočného mestečka pomocou elektronickej aukcie sa očakáva aj vyšší príjem z prenájmu stánkov. Primátor Nitry Jozef Dvonč, pripomenul, že kapacita Vianočného mestečka ostáva limitujúcim faktorom. „Máme na to rôzne názory, jednak to môže byť otázka vyššieho zisku. Budeme musieť veľmi dobre premyslieť, ako tú elektronickú aukciu zorganizovať,“ povedal primátor Nitry, Jozef Dvonč.

Príjem do mestskej kasy z trhov Vianočného mestečka predstavoval doteraz sumu približne 23-tisíc eur. Po novom by to mohlo byť viac. „Napríklad Žilina je na úrovni 120-tisíc eur. Je treba upozorniť, že Žilina má dve miesta, kde prevádzkuje Vianočné mestečká. V každom prípade, keby sme tú sumu rozdelili, je tá suma trojnásobná,“ povedal Ján Greššo.

Tradiční predajcovia

Nová forma výberu predajcov, by nemala ovplyvniť pestrosť Vianočných trhov a ani ceny. Naopak, pozitívne by to malo ovplyvniť kvalitu tovaru a dokonca eliminovať niektoré nie tradičné formy občerstvenia, ktoré boli súčasťou nitrianskeho Vianočného mestečka v roku 2016. „Ľudia boli dosť nahnevaní a pobúrení tým, že sa tam predával Kebab. Všeobecne si myslím, že tieto Vianočného trhy u nás na Slovensku by mali byť v duchu kresťanských tradícií,“ dodal Ján Greššo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM