Lucia Lauková Správy

Živé alebo umelé? Jednoduché tipy ako na Dušičky znížiť množstvo odpadu

Umelé vence, kvety či kahance. To všetko po sviatkoch zapĺňa kontajnery. Množstvu tohto odpadu sa však dá jednoducho predísť.

Ilustračný obrázok k článku Živé alebo umelé? Jednoduché tipy ako na Dušičky znížiť množstvo odpadu
Zdroj: TASR

Sviatok Všetkých svätých a Deň pamiatky zosnulých sa spája aj s množstvom sviečok, kvetov či umelých dekorácií a vencov, ktoré často po sviatkoch končia v koši.

Hroby našich blízkych chce každý vyzdobiť čo najkrajšie, vzniká však pritom množstvo plastového odpadu. Spomínať sa však dá aj inak. Užitočné tipy zverejnilo mesto Nitra na svojej stránke.

Živé kvety

„Namiesto umelých vencov a kytíc použite kvety v kvetináčoch. Je ideálne, keď sú vypestované doma a nie dovážané cez polovicu sveta, aby sa tak zmenšila ich ekologická stopa,“ priblížil Martin Pavelka z odboru komunálnych činností a životného prostredia.

Pred umelými vencami by ste mali dať prednosť tým, ktoré sú vyrobené z prírodných a ľahko rozložiteľných materiálov. Ako upozorňuje mesto, pozor aj na bežné, parafínové sviečky, ktoré majú v sebe ropný derivát, ktorý voči prírode nie je vôbec šetrný.

Menej je viac

„A to najhlavnejšie – menej je niekedy viac. Skúste brať cintorín ako miesto, na ktoré nemusíte nosiť a hromadiť veci. Tichá spomienka či modlitba majú väčšiu hodnotu ako tucty svietnikov, kytíc a vencov, ktoré sa jedného dňa zmenia na zbytočný odpad,“ dodáva na stránke mesta Martin Pavelka.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM