Lucia Lauková Správy

Žiaci v Nitre sa učia neplytvať jedlom: V koši končí až tretina školských obedov!

Vedeli ste, že v školských jedálňach skončí ako odpad až tretina pripravovaného jedla? Na nitrianskej základnej škole chcú plytvanie znížiť.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci v Nitre sa učia neplytvať jedlom: V koši končí až tretina školských obedov!
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Žiaci 4.A triedy ZŠ Škultétyho v Nitre sa zapojili do zaujímavej výzvy. V priebehu jedného týždňa zaznamenávali objem odpadu vytvoreného z nedojedeného o­beda.

Zistili, že v školských jedálňach skončí ako odpad až tretina pripravovaného jedla. Tento problém sa preto rozhodli riešiť.

Viac nám o tejto aktivite povedali učiteľky základnej školy Lucia Zahoranová a Petra Rebejová. „Cieľom tejto aktivity bolo zažiť si na vlastnej koži, koľko odpadu denne vyprodukuje žiak, keď nezje obed, respektíve ani neochutná. Spozorovali sme u žiakov, že si začali jedlo viac vážiť a premýšľajú nad tým ako znížiť odpad z jedla,“ prezradili učiteľky.

Prečítajte si tiež

Navrhli zmeny

Žiaci tiež navrhli viaceré možnosti ako spríjemniť stravovanie v školskej jedálni a drobnými zmenami vylepšiť vzhľad a chuť jedla.

Na škole určite nejde o posledný „potravinový audit“. Záujem prejavili aj žiaci iných tried. „Aj oni by radi zistili, zažili a vyhodnotili mieru z odpadu ich jedla, a preto sme sa rozhodli, že v najbližších mesiacoch aktivitu zopakujeme vo väčšom množstve a zapojíme viacero stravníkov,“ uviedli učiteľky.

Ďalším cieľom pedagógov bude začleniť témy ohľadom zdravého stravovania a plytvania potravín do vyučovacieho procesu, ako aj naďalej spolupracovať na projekte skutočne zdravá škola a zelená škola.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM