Lucia Lauková Správy

Ženská väznica v Nitre prejde rekonštrukciou: Odsúdeným vylepšia ubytovanie

Výdavky v oblasti väzenstva budú podľa schváleného rozpočtu vyššie o 8,77 milióna eur. Ministerstvo ich použije aj na rekonštrukcie väzenských ústavov.

Ilustračný obrázok k článku Ženská väznica v Nitre prejde rekonštrukciou: Odsúdeným vylepšia ubytovanie
Zdroj: TASR

Na kapitolu väzenstva sa na budúci rok rozpočtujú výdavky v sume 162 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý v stredu (5.10.) schválila vláda. V porovnaní so schváleným tohtoročným rozpočtom by mali byť výdavky väzenstva vyššie o 8,77 milióna eur. To je v medziročnom porovnávaní viac o 5,69 percenta.

Opravy aj v ženskej väznici

„Zvýšené výdavky sú plánované najmä na prioritné výdavkové tituly, a to na rekonštrukciu ústavu v Bratislave a v Dubnici nad Váhom, rekonštrukciu vývarovne a stravovacieho zariadenia v ústave Leopoldov a ubytovacieho objektu pre výkon trestu odsúdených žien v ústave Nitra-Chrenová. Vzhľadom na fyzickú opotrebovanosť a technický stav si z dôvodu zabezpečenia nepretržitej a bezpečnej prevádzky vyššie výdavky vyžaduje väčšia časť objektov a zariadení väzníc. Zároveň tieto zvýšené výdavky čiastočne kryjú postupnú obmenu a modernizáciu výzbroje a výstroja príslušníkov zboru a eskortných vozidiel v súlade s aktualizovanou Koncepciou väzenstva Slovenskej republiky na roky 2011 až 2020 a programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky,“ uviedol Adrián Baláž, riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

Rekonštrukcia väzenských zariadení

„Návrh štátneho rozpočtu predpokladá navýšenie finančných prostriedkov pre kapitolu Ministerstva spravodlivosti SR o 40 miliónov eur. Na kapitálové výdavky by malo ísť vyše 20 miliónov eur. Tieto peniaze plánujeme použiť na rekonštrukciu väzenských zariadení a ďalšie investičné akcie v oblasti súdnictva aj v nadväznosti na reformy, ktoré ideme robiť. Čo sa týka väzenstva, najväčšia časť prostriedkov má byť použitá na dostavbu rozostavanej rekonštrukcie bratislavskej väznice,“ uviedol hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Trest si odpykáva vyše 10-tisíc ľudí

V ústavoch na výkon väzby a v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody bolo ku koncu augusta tohto roku umiestnených spolu 10 218 osôb. Z toho bolo 1499 obvinených a 8719 odsúdených.

„Výdavky na väzenstvo sú ovplyvňované dynamikou rastu počtu obvinených a odsúdených. Pokiaľ bude pokračovať nárast aj v budúcnosti, vyvolá to problém nielen v ubytovacej kapacite väzenstva, ale aj vo výdavkoch, ktoré sú rozpočtované a určené na zabezpečenie prevádzky v ústavoch na výkon väzby a v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody. Z tohto dôvodu sa v kapitole rozpočtujú prostriedky na rekonštrukciu väzenských objektov a ich technologických zariadení a na rekonštrukciu integrovaných bezpečnostných systémov,“ uvádza sa vo vládnom materiáli.

V oblasti väzenstva treba okrem iného venovať zvýšenú pozornosť problematike osobitného účtu v zmysle príslušného zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorý slúži na zabezpečenie sociálnych nárokov príslušníkov väzenstva a justičnej stráže.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM