Lucia Lauková Kultúra

Zdigitalizujú najväčšiu zbierku ľudových piesní: Garantom projektu je UKF v Nitre

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre bude súčasťou projektu digitalizácie najväčšej zbierky slovenských ľudových piesní z konca 19. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Zdigitalizujú najväčšiu zbierku ľudových piesní: Garantom projektu je UKF v Nitre
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre sa bude podieľať na digitalizácii slovenských ľudových piesní z konca 19. storočia. Katedra etnológie a folkloristiky Filozofickej fakulty sa stala odborným garantom projektu, ktorého cieľom je pomocou dobrovoľníkov digitalizovať najväčšiu zbierku slovenských ľudových piesní, ktorá vyšla v 7-zväzkovej doplnenej reedícii Ladislava Galka zo 70. rokoch 20. storočia s názvom Slovenské spevy.

Autor myšlienky

„Autorom myšlienky a portálu, na ktorom budú piesne v premyslenej, modernej forme zverejnené, je aforista a publicista Tomáš Ulej. V prvej fáze projektu sa majú na internete zverejniť všetky ľudové piesne Slovenska. Ku každej piesni by mali byť k dispozícii noty, text, nahrávka a množstvo údajov, ktoré k nim zberatelia pridali,“ informovala Jana Krajčovičová z UKF.

Pomoc dobrovoľníkov

Podľa slov Jany Ambrózovej z Katedry etnológie a folkloristiky sa zatiaľ prihlásilo 117 dobrovoľníkov a v súčasnosti je zdigitalizovaných 1200 piesní. Pracovný tím aktuálne pracuje na systéme ako organizovať ich rýchle zverejňovanie na internete. Autori projektu sa pri zhromažďovaní údajov spoliehajú na pomoc dobrovoľníkov. „Každý, kto chce priložiť ruku k dielu, môže ísť na špeciálnu stránku www.ludoslovensky.sk/vyzva, kde sú všetky potrebné informácie, ako môžu pomôcť. V prvej fáze hľadajú autori projektu ľudí, ktorí ovládajú noty,“ vysvetlila Krajčovičová.

Spoločné dielo

Ako doplnila, v súčasnosti je možné v doteraz pridaných piesňach vyhľadávať, prezerať si ich podľa regiónov a miest, kde boli zaznamenané, alebo podľa tém a kľúčových slov. Ku každej piesni si možno okrem nôt vypočuť nahrávku jej melódie. „Prvou zo zbierok ľudovej hudby, ktoré sa projekt rozhodol digitalizovať, je práve zbierka Slovenské spevy, ktorá vznikla koncom 19. storočia, v čase intenzívnej maďarizácie a ako spoločné dielo desiatok dobrovoľníkov z celého Slovenska, ktorí navštevovali obce, zbierali a do nôt prepisovali piesne, ktoré si ľudia spievali,“ dodala Krajčovičová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM