Správy

Zážitok pre milovníkov histórie: Podzemný kryt v Alekšinciach otvoria verejnosti

Nadšenci si budú môcť pozrieť bývalý tajný vojenský kryt. Budete žasnúť, čo všetko sa v ňom nachádza.

Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Unikátne múzeum studenej vojny v Alekšinciach otvorí svoje brány verejnosti. Návštevníci si budú môcť na vlastné oči pozrieť, ako vyzeralo záložné veliteľské stanovište štábu Varšavskej zmluvy Stred v podzemnom kryte S4H v obci Alekšince.

Veliteľský kryt nesie krycí názov „SEVERKA“.

Deň otvorených dverí v múzeu sa bude konať v sobotu 5. júna.

Pripravené budú tri vstupy do podzemného krytu. Prvý o 13.00, druhý o 14.00 a tretí o 15.00 hodine.

Organizátormi podujatia sú členovia Klubu ČSĽA Kolíňany. Práve oni v bývalom tajnom vojenskom kryte postupne budujú múzeum studenej vojny. Objekt získali do prenájmu od obce pred pár rokmi.

Nové využitie

Podzemný kryt proti zbraniam hromadného ničenia bol vybudovaný v rokoch 1964 až 1965 a pôvodne slúžil ako záložné utajené veliteľské centrum armád Varšavskej zmluvy stred.

Po roku 1990 ho prebralo ministerstvo vnútra a mal slúžiť ako kryt civilnej ochrany. V roku 2012 bol ako prebytočný majetok Ministerstva obrany SR prevedený na obec. Tá ho prenajala občianskemu združeniu s cieľom založenia múzea socializmu a studenej vojny.

Prečítajte si tiež

Čo všetko „ukrýva“?

Podzemný úkryt tvorí masívny monolitný železobetónový skelet so spleťou chodieb a miestností s rôznym technologickým vybavením, ktoré je dodnes funkčné. Prvá časť expozície prezentuje podzemný úkryt, jeho technické vybavenie a činnosti, ktoré v ňom prebiehali počas studenej vojny.

Nachádza sa v nej rádiové i školiace stredisko, telefónna ústredňa, miestnosť pre spojárov, filtračná, odmorovacia a protihluková jednotka, miestnosť pre zdravotníkov, kabínky telefonistov, odpočiváreň, sklad, výstroj i výzbroj.

Najväčšiu časť krytu zaberá miestnosť bojového velenia a na ňu nadväzujúce kancelárie jednotlivých služieb a skupín.

Druhá časť expozície približuje návštevníkom prostredníctvom exponátov a informačných panelov atmosféru a charakter studenej vojny.

Nachádzajú sa v nej artefakty z rokov 1948 až 1990. „Múzeum je svedectvom o našej minulosti a súčasne výstrahou do budúcnosti,“ poznamenal Peter Korvín z občianskeho združenia.

Viac fotografií z bývalého vojenského podzemného krytu v Alekšinciach nájdete v priloženej galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuálne témy

Múzeum studenej vojny v Alekšinciach
9
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM