Rôzne

Zaspomínajte si na svoje detstvo: Aké hračky ste mali doma vy? FOTO

Oprášili sme spomienky a vrátili sa do detských čias. Myslíte, že by sa aj dnešné deti vedeli hrať s týmito hračkami?

Ilustračný obrázok k článku Zaspomínajte si na svoje detstvo: Aké hračky ste mali doma vy? FOTO
23
Galéria
Zdroj: Klub priateľov starej Nitry , Dnes24.sk

1. jún patrí oslave detí. Na Slovensku a v niektorých ďalších krajinách bývalého sovietskeho bloku sa Medzinárodný deň detí slávi od roku 1952.

MDD sa oslavuje vo vyše 20 štátoch.

Sviatok však nebol „komunistickým nápadom“. Deň detí sa napríklad v USA prvýkrát oslavoval v San Franciscu v roku 1925. V každom prípade v bývalom Sovietskom zväze sa školopovinným deťom 1. júna začínali letné prázdniny.

Hrajú sa všetky deti

Doba sa síce zmenila a svet čelí úplne iným výzvam ako pred desiatkami rokov, ale jedna vec ostáva rovnaká. Deti stále milujú hračky. Určite si pamätáte aj na tie svoje.

Hodiny sme dokázali skladať nezabudnuteľné stavebnice Seva či Merkur, hrať sa s kockami s vyblednutými obrázkami, s bábikami či plastovými figúrkami.

Nezabudnuteľné boli aj autodráhy, futbal s plastovými panáčikmi, klobúčik hop a samozrejme Človeče nehnevaj sa. Trpezlivosť preveril tzv. vodný hlavolam, kde išlo o to, dostať stláčaním jedného tlačidla všetky plávajúce koliečka na svoje miesto. Sranda, že?

Veľkým úspechom boli nepochybne aj prvé herné konzoly do vrecka ako napríklad videohra Vlk a vajíčka alebo No počkaj, zajac!.

Viac pre milovníkov retra

Prečo 1. júna?

Idea, aby vznikol Medzinárodný deň detí, siaha do roku 1925. Vtedy sa vo švajčiarskej Ženeve konala Svetová konferencia pre blaho detí. Delegáti z 54 štátov schválili deklaráciu, v ktorej sa zaoberali chudobou, detskou prácou, vzdelaním a ďalšími otázkami.

Vlády vo viacerých krajinách na základe programu konferencie zaviedli deň detí, aby im urobili radosť a poukázali na ich problémy.

Nie je úplne jasné, prečo bol za sviatok detí zvolený 1. jún.

Podľa jednej z verzií v roku 1925 čínsky generálny konzul v americkom meste San Francisco zhromaždil skupinu čínskych sirôt a pripravil im sviatok Festival člnov – drakov. Akcia sa konala práve 1. júna. V ten istý deň v Ženeve rokovali odborníci na Svetovej konferencii pre blaho detí.

Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii A/RES/66/292 zo 17. septembra 2012 vyhlásilo 1. jún aj za Svetový deň rodičov s tým, aby sa zdôraznila úloha rodičov na celom svete.

Zaspomínajte si retro hračky. V galérii možno nájdete aj tú z vášho detstva!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Retro hračky nášho detstva
23
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM