Správy

Vyšetrovanie pokračuje: Známe kúpalisko podľa inšpekcie využívalo vodu bez povolenia

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) tvrdí, že kúpalisko Podhájska nemá oprávnenie čerpať vodu z geotermálneho vrtu a využívať ju v bazénoch.

Ilustračný obrázok k článku Vyšetrovanie pokračuje: Známe kúpalisko podľa inšpekcie využívalo vodu bez povolenia
4
Galéria

Inšpekcia zahájila v auguste 2019 hlavný štátny vodoochranný dozor v spoločnosti GEO TERMÁL Podhájska, s.r.o.

„Inšpektorky počas preventívnej kontroly na vodnom toku Liska v katastrálnom území Podhájska objavili systém rúr, z ktorých vytekala hnedo zafarbená teplá voda. SIŽP zistila, že kontrolovaný subjekt odobral podzemnú geotermálnu vodu z vrtu PO-1 v rozpore s vydanými povoleniami orgánu štátnej vodnej správy,“ informovala inšpekcia.

SIŽP uložila spoločnosti GEO TERMÁL pokutu 128 978 eur, ale dotknutá spoločnosť sa odvolala.

Počas druhostupňového odvolacieho konania sa zistilo, že jedno z predložených rozhodnutí, týkajúce sa oprávnenia čerpať vodu z geotermálneho prameňa, bolo pozmenené, a jeho platnosť vypršala v roku 1994.

Policajné vyšetrovanie

„SIŽP má za to, že podnikateľský subjekt prichytila pri konaní, nasvedčujúcom spáchanie trestného činu falšovania úradnej listiny. Oznámila to Prezídiu Policajného zboru, úradu kriminálnej polície. Momentálne sa v tejto veci uskutočňuje policajné vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu,“ potvrdila inšpekcia.

SIŽP preto prerušila správne konanie, v ktorom bude pokračovať, keď sa preukáže, že rozsah protiprávneho konania nezodpovedá trestnému činu, ale ide o správny delikt. Vzhľadom na uvedené SIŽP v prípade obnovenia prejednávania pristúpi k zvýšeniu pokuty, keďže sa preukázala vyššia závažnosť protiprávneho konania.

Slovensko aktuálne

GEO TERMÁL Podhájska je vlastníkom vrtu PO-1 a má oprávnenie cez hermeticky uzavretý systém rúr čerpať geotermálnu vodu, slúžiacu na ohrev, ktorá sa má po využití reinjektovať naspäť do podložia.

Spoločnosť na základe kontrolných zistení v roku 2018 odobrala 219 249 kubických metrov (m3) vôd z vrtu, z toho 96 989 m3 použila v rozpore s vydanými povoleniami orgánu štátnej vodnej správy.

Na odber 32 500 m3 vôd sa dotknutá spoločnosť preukázala oprávnením, ktoré sa v procese vyšetrovania ukazuje ako sfalšované, uviedla SIŽP.

Vážne podozrenie

Vlastník vrtu PO-1 je oprávnený z vrtu čerpať geotermálnu vodu, ktorá sa má využívať výhradne na ohrev skleníkov spoločnosti Slovkvet, s.r.o., ktorá má na tento účel právoplatnú zmluvu so spoločnosťou GEO TERMÁL.

V povolení je podmienka, že táto voda sa nebude kontaminovať a bude sa reinjektovať. Spoločnosť GEO TERMÁL mala v období od mája 1992 do septembra 1994 dočasné povolenie do bazénov distribuovať časť predtým využitých vôd v skleníkoch. Oprávnenie zároveň umožňovalo použitý objem vody po prečistení a ochladení vypúšťať do priľahlého potoka Liska.

„Toto povolenie už stratilo právoplatnosť. Spoločnosť GEO TERMÁL počas hlavného štátneho vodoochranného dozoru predložila sfalšovanú kópiu povolenia, v ktorom bolo vymazané časové obmedzenie. Spoločnosť zároveň mnohonásobne prekročila množstvo, ktoré sa uvádzalo v rozhodnutí, a dokonca čerpala do bazénov vody priamo z vrtu,“ potvrdila SIŽ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Komerčné záujmy a akýkoľvek profit z geotermálnych vôd, ktoré sú vo vlastníctve štátu, musia byť využívané v súlade s...

Posted by Ministerstvo životného prostredia SR on Saturday, May 29, 2021
Zásah polície v Podhájskej
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM