Lucia Lauková Šport

Základné školy v Nitre dostanú nové gymnastické náradie: Žiakov má motivovať

Žiaci nitrianskych základných škôl sa môžu tešiť na telesnú výchovu. Dostanú nové športové vybavenie.

Ilustračný obrázok k článku Základné školy v Nitre dostanú nové gymnastické náradie: Žiakov má motivovať
Zdroj: TASR

Štrnásť nitrianskych základných škôl dostane nové športové vybavenie. Nový pohľad na vyučovanie telesnej výchovy, vrátane vybavenia telocviční gymnastickým náradím určeným pre základné školy, prinesie Slovenská gymnastická federácia v spolupráci s mestom Nitra. Cieľom projektu je zastaviť negatívny trend znižovania pohybovej zdatnosti detí, motivovať ich k športovaniu a zatraktívniť pre ne prostredie v telocvičniach.

Mesto projekt podporilo

Mesto Nitra, ktoré v tomto roku nesie titul Európske mesto športu, vyčlenilo na podporu tohto projektu 35 000 eur. Medzitým dostalo aj dotáciu z rezervy predsedu vlády SR na nákup športového vybavenia nielen pre základné, ale aj materské školy. Podľa primátora Jozefa Dvonča má šport v meste pevnú tradíciu, vyrástlo tu množstvo špičkových reprezentantov a podpora pohybu patrí medzi priority mesta. „Vítame spoluprácu so Slovenskou gymnastickou federáciou. Verím, že aj vďaka tomuto projektu naštartujeme chuť aktívne sa hýbať a športovať u najmladšej generácie,“ povedal primátor.

Prečo sa deti málo hýbu?

Slovenská gymnastická federácia (SGF) identifikovala ako jeden z dôvodov, prečo za posledné roky klesá pohybová úroveň detí a zároveň sa vytráca gymnastika z vyučovacieho procesu, slabé vybavenie telocviční gymnastickým náradím. „Jedným z našich kľúčových cieľov je rozširovať spoluprácu s deťmi a mládežou, preto sa v rámci svojho programu Gymnastika pre všetkých usilujeme dlhodobo spolupracovať na zlepšení vybavenia, ako aj úrovne športového vzdelávania na školách. Partnerstvo s mestom Nitra nám tento rok umožní zabezpečiť potrebné materiálne vybavenie pre školy a poskytnúť vyučujúcim odborné zastrešenie,“ povedal prezident SGF Ján Novák.

Motivujúce prostredie

Podľa neho je motivujúce prostredie jedným z rozhodujúcich faktorov, ako pritiahnuť deti k pohybu a vytvoriť im bezpečné a atraktívne podmienky na cvičenie. Nové prístupy v pedagogickej praxi chce SGF predstaviť v rámci odborných školení a seminárov pre učiteľov telesnej výchovy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM