Lucia Lauková Samospráva

Začalo sa územné konanie: Navrhovaná cyklotrasa by mala prepojiť dve mestské centrá i okolité obce

Nitru by mohla prepojiť s okolitými obcami ale i ďalším mestom nová cyklotrasa. Významnú úlohu by mala zohrať najmä ako dochádzková trasa za prácou či do škôl.

Ilustračný obrázok k článku Začalo sa územné konanie: Navrhovaná cyklotrasa by mala prepojiť dve mestské centrá i okolité obce
Zdroj: Dnes24.sk

Mestský úrad v Nitre, odbor stavebného poriadku vydal 9. mája oznámenie o zahájení územného konania o umiestnení stavby a využívaní územia s nariadením ústneho pojednávania a tvaromiestnej obhliadky. Predmetom oznámenia je cyklistický chodník Nitra – Vráble I. a II. etapa.

Prepojenie miest a obcí

Ako vyplýva z oznámenia o zahájení územného konania, trasa rieši cyklodopravné prepojenie dvoch mestských centier Nitra a Vráble s využitím predovšetkým existujúcich komunikácií v katastrálnych územiach Veľké Janíkovce, Chrenová, Golianovo, Čechynce, Malý Cetín, Veľký Cetín, Paňa a Dyčka.„Cyklotrasa bude zabezpečovať dochádzkovú trasu za prácou, vyššou občianskou vybavenosťou a do školy. Prioritne ide však o cyklistické dopravné spojenie obcí Golianovo, Čechynce, Malý Cetín, Veľký Cetín, Paňa a Dyčka s priemyselnými parkami vo Vrábľoch a v Nitre,“ píše sa v oznámení.

Trasa by zároveň mala prechádzať troma vinohradníckymi lokalitami a to Vrábeľská, Golianovsko – Čechynská, Vinodolsko – Cetínska v dotyku s územím vodnej nádrže Golianovo.

Popis navrhovanej cyklotrasy

Podľa návhu trasa začína informačným uzlom s cykloprístreškom neďaleko 1. autobusovej zastávky v mestskej časti Janíkovce v smere od centra. Pokračuje severovýchodným smerom po okraji obce a novej obytnej zóny. Ďalej ide pozdĺž čerešňovej aleje k lokalite studnička v km 1,60. Na rázcestí nad studničkou je záver I. etapy. Dĺžka prvej etapy je 1,5 km.

Druhá etapa podľa návrhu cyklotrasy začína na rázcestí nad studničkou v katastrálnom území Veľké Janíkovce a pokračuje po území nad „starými Janíkovcami“ k rázcestiu. „Na rázcestí sa delí na vetvu do Janíkoviec a vetvu do Golianova okolo starého dubu na hrebeni až k hranici obce Veľké Janíkovce. Tu je bod, v ktorom sa stretávajú štyri katastrálne územia (Veľké Janíkovce, Veľký Lapáš, Malý Cetín, Golianovo) a záver II. etapy. Celková dĺžka etapy je 4,6 km,“ uvádza sa v oznámení.

Súčasťou cyklotrasy budú aj prvky drobnej architektúry a informačného systému ako cyklodopravné značky, cykloprístrešok, infonosiče a lavičky. Ako vyplýva z návrhu súčasťou prístrešku je stôl s lavicami, stojan na bicykle a informačný nosič. Prerokovanie návrhu je naplánované na 2. júna.

Môže vás zaujímať:

Nové cyklotrasy: Kraj ich chce stavať zo svojich i európskych pe­ňazí

Cyklotrasa na sídlisku Chrenová: Mesto pokračuje v jej príprave

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM