Správy

Začala sa revitalizácia Boriny: Pribudne tu ihrisko, lavičky aj nové pódium, FOTO

Na Borine sa už začali diať prvé zmeny. Súčasťou revitalizácie bude výrub a výsadba drevín. Pribudne aj množstvo nového mobiliáru.

Ilustračný obrázok k článku Začala sa revitalizácia Boriny: Pribudne tu ihrisko, lavičky aj nové pódium, FOTO
14
Galéria

Práce na revitalizácii Boriny sa začali. „Momentálne sme už v realizačnej fáze,“ potvrdil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Mesto získalo na revitalizáciu nenávratný finančný príspevok vo výške 143 000 eur. Celkové oprávnené výdavky sú 150 533,42 eur.

Prečítajte si tiež

Ihrisko aj pamätník

„Na Borine pribudnú detské ihrisko, pikniková lúka, telocvičňa v prírode, hracie prvky, upravia sa chodníky, vznikne tu náučný chodník, pribudne mobiliár, urobíme tu rozsiahlu revitalizáciu zelene s výsadbou nových rastlín, kríkov aj stromov,“ vymenúva hovorca mesta.

Ráta sa aj s altánkom, novým pódiom a na kopci má stáť Pamätník obdobia protitureckých a stavovských vojen. Postavený bude zo stĺpov z agátovej guľatiny s výškou 4,5 metra nad terénom.

Brána času

Značený náučný chodník má priblížiť históriu Nitry v 15. až 17. storočí. „Začiatok chodníka pri križovaní vyšľapaných trás cca 20 m od piknikovej lúky bude označený symbolickou bránou – Brána času. Brána návštevníka prenesie v čase o 250 rokov dozadu do obdobia 15. – 17. storočia a pripomenie čas vojen, násilia, chorôb a podmienok života v meste Nitra na základe historických faktov,“ píše sa v projekte.

Športom aj kultúrou žila Borina už v minulosti. V lese sa doteraz nachádza stará asfaltová plocha, ktorá bola pôvodne využívaná ako polyfunkčné ihrisko. Pozostatkom týchto čias je aj pódium – vyvýšená časť z asfaltu, ktoré slúžilo do 70. rokov na ľudové veselice a zábavy.

Význam projektu

Parcely, na ktorých sa bude projekt realizovať, vlastní mesto. Klasifikované sú ako lesný pozemok. Hlavným cieľom revitalizácie je podľa radnice zvýšiť environmentálnu kvalitu územia a existujúcich porastov drevín a atraktívnosť lesného prostredia pre širokú verejnosť na oddych, šport a krátkodobú rekreáciu.

„Zároveň prezentovať jedinečný úsek dejín mesta viažuci sa k priestoru z obdobia tureckých vojen 15. až 17. storočia. Novými výsadbami a zásahmi do porastov sa dosiahne prirodzené druhové zloženie a formovanie porastov s princípmi prirodzenej obnovy lesa. Prispeje sa tiež k ekologickej stabilite sídelnej zelene a zlepšeniu biodiverzity a mikroklímy v zastavanom území mesta,“ uvádza sa v projekte.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Borina dostane nový šat: Vyrastie tu areál s ihriskom aj piknikovou lúkou
14
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM