Správy

Tajomný Čierny hrad v Tribeči: Pod jeho múrmi sa kedysi ryžovalo ZLATO

Pohorie Tribeč láka turistov aj milovníkov histórie. V minulosti však okolie Čierneho hradu priťahovalo hľadačov zlata.

Ilustračný obrázok k článku Tajomný Čierny hrad v Tribeči: Pod jeho múrmi sa kedysi ryžovalo ZLATO
Zdroj: TASR/Pavol Remiaš

Zaniknutý Čierny hrad sa nachádza nad obcou Zlatno v okrese Zlaté Moravce. Kedysi sa z neho vraj dozeralo na ryžovanie zlata. Najväčšie poklady mal ukrývať potok Stráňka.

„Podľa zlatomoraveckého zlatokopa Ing. Ernesta Ivanoviča sa najviac zlata nachádza v potoku Stráňka pretekajúcim obcou Zlatno, kde sa nachádzajú najväčšie stopy po ryžovaní tohto ligotavého kovu v minulosti. Zlatinky z jeho nálezov sú uložené v múzeu v Zlatých Moravciach a ich rýdzosť dosahuje až 99,3 percent zlata,“ stojí na stránke žitava.sk

Prečítajte si tiež

História hradu

Dodnes nie je celkom známe datovanie tohto opevnenia, z ktorého sa do dnešných čias zachovalo iba zopár zvyškov muriva. Až v roku 2005 sa tam uskutočnili prvé archeologické výskumy.

Podľa nich bol zrejme postavený na miestach pravekého hradiska. Neskorší stredoveký hrádok postavili niekedy na prelome 13. a 14. storočia.

Jeho strategická poloha umožňovala pomocou ohňových či dymových signálov vizuálny kontakt s neďalekými hradmi Gýmeš a Hrušov. V súčasnosti nie je jasné, kedy a ako hrad zanikol.

V jedinej písomnej zmienke sa spomína v roku 1516. V listine z tohto roku žiada šľachtický rod Forgáčovcov od kráľa právo ryžovať zlato na ich panstve Fekhetewar, teda Čierny hrad.

Nenáročná túra

V súčasnosti je zrúcanina Čierneho hradu vyhľadávaná aj fanúšikmi príbehu slovenského spisovateľa Jozefa Kariku, ktorí sa rozhodli ísť po stopách Trhliny.

Turisti sa k nemu jednoducho dostanú z obce Zlatno, kde sa začína aj značený chodník. Trasa trvá približne hodinu. Na kopci vedľa zrúcaniny je aj ohnisko na opekanie či informačná tabuľa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Tipy na výlet

Čierny Hrad Zlatno

Posted by www.kmfoto.sk on Sunday, April 24, 2022
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM