Lucia Lauková Správy

Vyznamenania od prezidenta: Poctený bol rodák z Nitry i ľudia spätí s našim mestom

Prezident SR Andrej Kiska udeľoval štátne vyznamenania. Ocenenie získal aj rodák z Nitry a ďalšie dve osobnosti, ktoré prežili časť svojho života v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Vyznamenania od prezidenta: Poctený bol rodák z Nitry i ľudia spätí s našim mestom
3
Galéria
Zdroj: TASR

Prezident SR Andrej Kiska pri príležitosti 24. výročia vzniku Slovenskej republiky udelil štátne vyznamenania 20 osobnostiam spoločenského života:

Ivan Kamenec

Význačný slovenský historik, dlhoročný pracovník Historického ústavu SAV sa narodil v Nitre; vo svojej vedeckej činnosti sa venuje predovšetkým moderným politickým a kultúrnym dejinám Slovenska v 20. storočí s dôrazom na obdobie vojenského slovenského štátu. A ako vôbec prvý sa vydal „Po stopách tragédie“ holokaustu na Slovensku.

Autor mnohých vedeckých prác a monografií, neúnavný „diskutujúci“ o ťažkých témach našej vlastnej, spoločnej minulosti. V úvode k jednej zo svojich výnimočných prác o Jozefovi Tisovi – Tragédia politika, kňaza a človeka – Ivan Kamenec skromne napísal:

„Dobre si uvedomujem vlastné odborné limity i spoločenské úskalia. A rozhodne si nemyslím, že moje interpretácie a hypotézy sú všeobecne platné, nekorigovateľné a pre každého prijateľné. Očakávam polemické odozvy, ktoré by však vždy mali mať vecný, a nie – ak sa to vôbec dá – ideologický či citový náboj a mali by byť podložené historickými, podľa možnosti prístupnými a overiteľnými dokumentmi a faktmi.“.

Prezident Slovenskej republiky udeľuje IVANOVI KAMENCOVI štátne vyznamenanie, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy, za dlhoročné mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu ľudských práv a slobôd a o rozvoj historických vied.

ZitaFurková

„Čas, to je neobyčajná vec,“ hovorí postava Maršálky v Straussovej opere Gavalier s ružou. No s rovnakou platnosťou by to mohli byť aj slová Zity Furkovej. „Maršálky“ slovenského herectva, pre ktorú je čas veľkou životnou témou.

Narodila sa v Hradišti pod Vrátnom, senickej obci, do ktorej sa dodnes pravidelne vracia. Po absolvovaní štúdia herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave sa stala členkou súborov divadiel vo Zvolene, v Trnave a v Nitre; neskôr v bratislavskom Divadle na korze a na Novej scéne.

V roku 1990 podnietila vznik Divadla Astorka Korzo '90 a stala sa jeho prvou umeleckou šéfkou. Významná charakterová divadelná, filmová a dabingová herečka, režisérka a príležitostná spisovateľka. Držiteľka niekoľkých významných umeleckých cien. O ktorej sa právom hovorí, že z nej vyžaruje podstata „človeka“ vo všetkých jeho polohách.

Prezident Slovenskej republiky udeľuje ZITE FURKOVEJ štátne vyznamenanie, Pribinov kríž II. triedy, za dlhoročné mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a divadelného umenia.

Eva Mosnáková

Hovoriť pravdu. Hovoriť ju nahlas – a nezovšeobecňovať. Aj takto by sa dalo zhrnúť zásadné, rozhodujúce a celoživotné presvedčenie a konanie Evy Mosnákovej.

Narodila sa v Brne, prvé roky svojho detstva prežila v Handlovej. Po potlačení Slovenského národného povstania sa so svojimi rodičmi sedem mesiacov ukrývala pred transportom do Osvienčimu na majeri pri Močenku neďaleko Nitry.

V rodine záchrancov, sudetských Nemcov, našla aj svojho budúceho manžela, Vladimíra. V roku 1955 ho neprávom komunistický režim odsúdil a poslal na niekoľko mesiacov do Jáchymova.

Evu Mosnákovú, vyštudovanú ekonómku, vtedajší režim potrestal za angažovanie sa proti okupácii v roku 1968. Dnes vedie bratislavský klub tých, čo prežili holokaust. A hovorí, že: „keď človek žije sám pre seba, nie je to plnohodnotný život. Nie myslieť na seba, ale pomáhať druhým. To je to, čo človeka poháňa.“.

Prezident Slovenskej republiky udeľuje EVE MOSNÁKOVEJ štátne vyznamenanie, Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, za mimoriadne zásluhy o demokraciu a ochranu ľudských práv a slobôd.

FOTO: Vyznamenania od prezidenta: Poctený bol rodák z Nitry i ľudia spätí s naši
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM