Lucia Lauková Správy

Výživová poradkyňa neverila vlastným očiam: Týmto kŕmia matky po pôrode?

Podľa Fakultnej nemocnice v Nitre zostavujú pacientom jedálniček nutriční terapeuti. Špeciálnu stravu musia mať aj čerstvé mamičky. O názor sme požiadali výživovú poradkyňu.

Ilustračný obrázok k článku Výživová poradkyňa neverila vlastným očiam: Týmto kŕmia matky po pôrode?
4
Galéria

Každá žena vie, že v období po pôrode musí načerpať späť sily a čo najskôr sa zotaviť, aby tu mohla byť pre svojho potomka. Silným spoločníkom pri zotavovaní je práve strava.

Pozreli sme sa na to, čo servíruje čerstvým matkám Fakultná nemocnica (FN) v Nitre. Stravu za nás dokumentovala mamička po sekcii.

Nutriční terapeuti

„Jedálne lístky v našej nemocnici zostavujú nutriční terapeuti. Prihliada sa v nich na to, aké potraviny sú povolené podávať v konkrétnom jedle či diéte, aká je povolená technologická príprava a tiež bohužiaľ aj na to, aké sú možnosti prevádzky,“ pripomenula vedúca diétna sestra Oddelenia liečebnej výživy a stravovania na stránke FN Nitra.

Pravidelná strava

Častým problémom pri dojčení sú podľa nemocnice niektoré druhy zeleniny a ovocia spôsobujúce nadúvanie. V nitrianskej nemocnici na šestonedelí servírujú raňajky (rožok, maslo, mliečny nápoj), na desiatu je pripravené ovocie (jablko, banán), nasleduje obed a dve večere. Na druhej večeri sa väčšinou podáva pečivo s nátierkou.

„V nitrianskej nemocnici sú na obed do jedálneho lístku zaraďované chudé druhy mäsa: kura, kuracie prsia, bravčové stehno, bravčové karé, dva krát v týždni je podávaná ryba. Podiel vlákniny v strave je zastúpený okrem spomínaného ovocia vo forme šalátov z nenafukujúcej zeleniny ako je napr. cvikla, mrkva a podobne,“ uvádza sa na stránke nemocnice.

Čo na to odborníčka?

O názor sme požiadali odborníka. Fotografie aj s príkladom jedálnička z nitrianskej pôrodnice sme poslali výživovej poradkyni Petre Kopeckej, ktorá ponúka poradenstvo na stránke Komplexná výživa.

„Na základe týchto fotografií je ťažko uveriť, že stravu navrhli a schválili nutriční terapeuti. Je to vskutku žalostné. Strava krátko po pôrode je veľmi dôležitá pre matku aj dieťa,“ hovorí výživová poradkyňa Petra Kopecká.

„Áno, jedálniček v našej nemocnici zostavuje nutričná terapeutka. V jedálničku bola zaraďovaná v prípade matiek dusená ryba, ale vzhľadom na kopiace sa sťažnosti sme zaradili do stravovacieho plánu chutnejšiu variantu v podobe vyprážanej ryby. Stojíme si za tým, že strava je pripravovaná podľa zásad diétneho systému pre nemocnice,“ reagovala na naše otázky Tatiana Timková, hovorkyňa nitrianskej nemocnice.

Žena by mala podľa výživovej poradkyne Petry Kopeckej prijať 1800 až 2200 kcal a keď dojčí, tak plus 500 kcal. „Po spočítaní energetickej hodnoty vyprážanej ryby, sladkých raňajok a karbanátku na kôprovej omáčke, rožku s maslom a desiatej som sa dostala na hodnotu 1700 kcal a druhý deň mal tiež rovnakú kalorickú hodnotu, čo je nízka hodnota a nevhodná pre dojčiacu ženu, ktorá túto stravu dostala,“ konštatuje odborníčka.

Ďalším nedostatkom je podľa nej malé množstvo vlákniny, nedostatok zdravých tukov ako napríklad omega 9 mastná kyselina z olivového oleja či avokáda.

„Vyprážané jedlo na lacných olejoch nemá mať miesto v jedálničku hneď po pôrode. Rastlinné oleje, ako napríklad slnečnicový olej, obsahujú vysoké množstvo prozápalových omega 6 mastných kyselín. Matka potrebuje práve vysoko protizápalovú stravu, aby sa čo najskôr telo zahojilo a zregenerovalo,“ uviedla Petra Kopecká.

Ako by to malo vyzerať?

Výživová poradkyňa navrhla príklad vhodného jedálnička pre matky po pôrode. Takto by to podľa nej mohlo vyzerať.

  • Raňajky: ovsená kaša s plnotučným mliekom, posypaná napríklad makom pre vysoký obsah vápnika a osladená ovocím – napríklad jablkom alebo banánom
  • Desiata: mozzarella s paradajkou, pečivom a olivovým olejom
  • Obed: ryba na masle a cesnaku, batátové pyré a miešaný šalát
  • Olovrant: plnotučný tvaroh so sušeným ovocím a ľanovými semienkami
  • Večera: celozrnné pečivo s maslom, varenými vajíčkami a avokádom

Ako vyzerala strava jednej mamičky počas pobytu v nemocnici v Nitre, si môžete pozrieť v priloženej galérii!

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Strava mamičiek v pôrodnici: Čo pristálo na tanieri v nitrianskej nemocnici?
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM