Lucia Lauková Správy

Výstavba cyklotrasy medzi Nitrou a Vrábľami je na spadnutie: Začať sa má na jar

Cyklistický chodník prepojí okolité obce s priemyselnými parkami vo Vrábľoch a v Nitre. Dlhá bude 18 kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba cyklotrasy medzi Nitrou a Vrábľami je na spadnutie: Začať sa má na jar
Zdroj: Dnes24.sk

Na jar tohto roka by sa mala začať výstavba cyklistického chodníka spájajúceho Nitru s Vrábľami. Projekt budú spoločne realizovať mesto Nitra a Nitriansky samosprávny kraj. Ten je na realizáciu pripravený. „Potrebná je už iba kontrola verejného obstarávania na stavebný dozor a následné podpísanie zmluvy s realizátorom stavebného dozoru,“ informovala hovorkyňa kraja Oľga Prekopová. Cyklodopravná regionálna trasa bude určená cyklistom, ktorí sa rozhodnú ekologickou formou dopravy dochádzať za prácou, vyššou občianskou vybavenosťou a do školy.

Prepojenie miest a obcí

Asfaltovou cyklotrasou vznikne cyklodopravné prepojenie mestských centier Nitra a Vráble. Umožní cyklistické dopravné spojenie obcí Paňa, Golianovo, Čechynce, Malý Cetín, Veľký Cetín a Dyčka s priemyselnými parkami vo Vrábľoch a v Nitre, v budúcnosti s perspektívou pripojenia ďalších priľahlých obcí. Cyklotrasa bude riešená zväčša po existujúcich asfaltových povrchoch v celkovej dĺžke 18 kilometrov. V časti katastrálneho územia Golianovo a Čechynce bude vybudovaná nová asfaltová vrstva cyklochodníka v dĺžke približne osem kilometrov.

V troch etapách

Realizácia projektu je rozdelená na tri etapy. Prvú a druhú etapu v katastrálnych územiach mesta Nitra bude realizovať mesto Nitra, tretiu etapu v katastrálnom území Golianovo, Čechynce, Malý Cetín, Veľký Cetín a Paňa Nitriansky samosprávny kraj. Financovanie cyklotrasy je zabezpečené najmä zo zdrojov Európskej únie – z Integrovaného regionálneho operačného programu. Podľa zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku predstavuje výška pomoci pre mesto Nitra na realizáciu prvej a druhej etapy 1,216 milióna eur. Nenávratný finančný príspevok pre Nitriansky samosprávny kraj na vybudovanie tretej etapy je 408 690 eur. Samospráva sa bude podieľať na financovaní cyklotrasy piatimi percentami z celkovej sumy oprávnených výdavkov projektu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM