Lucia Lauková Správy

Výstavba bytov na Tehelnej sa ODKLADÁ: Ich cena sa zdvihla na vyše 21 miliónov eur

Nové byty v Nitre sa zatiaľ stavať nebudú. Zhotoviteľ navýšil cenu za ich výstavbu. K zmene sumy došlo z dôvodu pandémie a vojny na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba bytov na Tehelnej sa ODKLADÁ: Ich cena sa zdvihla na vyše 21 miliónov eur
6
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra

Výstavba 220 bytov na Tehelnej sa odkladá. Vysúťažený zhotoviteľ navýšil cenu za realizáciu diela na 21 785 036,86 eur, čo je o vyše 5 miliónov viac oproti pôvodnej sume.

Konateľ spoločnosti na stretnutí s vedením mesta uviedol, že za vysúťaženú cenu je projekt nerealizovateľný. K navýšeniu ceny za dielo prispeli podľa zhotoviteľa ekonomické dopady pandémie aj vojny na Ukrajine.

Podľa mesta však navýšenie ceny nie je možné. „Navýšenie ceny stavby podľa dodávateľom predloženého rozpočtu na sumu 21 785 036,86 eur predstavuje riziko nezákonnosti a nehospodárnosti a zároveň neumožňuje čerpať úver zo ŠFRB a dotáciu z Ministerstva dopravy a výstavby SR, čo je v rozpore so schváleným spôsobom financovania v uznesení č. 43/2022-MZ, zakladá požiadavku na financovanie celej investície z iných zdrojov a vyvoláva nutnosť zabezpečenia alternatívneho spôsobu jej finančného krytia,“ stojí v Informatívnej správe mesta.

Prečítajte si tiež

Zánik zmluvy

Výstavba sa za týchto okolností nezačne. „Vznikla závažná zmena okolností pri tomto projekte, domnievame sa preto, že zmluva zanikla zo zákona. S firmou budeme rokovať o korektnom ukončení zmluvy a o vysporiadaní sa s existujúcimi záväzkami,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

S výstavbou nájomných bytov však mesto do budúcna počíta. „Urobíme všetko preto, aby sme čo najrýchlejšie naštartovali proces nového verejného obstarávania a čo najskôr začali s realizáciou 220 bytov na Tehelnej. Bytová politika má pre nás prioritu, pretože záujem o nájomné byty v Nitre je veľký,“ dodal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Hrozí mestu pokuta?

Stavebník mestu avizoval uplatnenie nároku na finančné vyrovnanie – zmluvnú pokutu. Podľa mesta tento nárok s vysokou pravdepodobnosťou neexistuje.

„Nárok na zmluvnú pokutu je zo svojej podstaty viazaný na porušenie právnej povinnosti druhou zmluvnou stranou, avšak mesto Nitra žiadnu svoju právnu povinnosť neporušilo, ani nebolo nečinné vo veci uzatvárania ZoBKZ (čo je zrejmé aj z popisu skutkových okolností prípadu). Ako porušenie právnej povinnosti nie je možné vyhodnotiť situáciu neakceptovania návrhu ZoBKZ, ktorá bola predložená v rozpore so zmluvnými dojednaniami a výsledkom verejného obstarávania. Naopak, domnievame sa, že vytváranie tlaku na mesto hrozbou zmluvnej pokuty za obranu mesta voči nekorektnému návrhu ZoBKZ, má znaky šikanózneho výkonu práva,“ uviedlo mesto v materiáli.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Priestorová štúdia projektu nájomného bývania na Tehelnej
6
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM