Správy

Vykurovanie bytov vďaka obnoviteľným zdrojom? Nitriansky kraj patrí medzi NAJLEPŠIE

Ako sme na tom s využívaním obnoviteľných zdrojov energie na vykurovanie bytov? Nitriansky kraj patrí v tomto ukazovateli medzi najlepšie.

Ilustračný obrázok k článku Vykurovanie bytov vďaka obnoviteľným zdrojom? Nitriansky kraj patrí medzi NAJLEPŠIE
Zdroj: Pixabay.com , Pixabay.com / CC0 1.0

Vykurovanie pevným palivom využíva 21 percent bytov na Slovensku. Plyn používa na kúrenie viac ako 66 percent bytov.

Slováci vykurujú svoje byty aj kvapalným palivom (0,16 percenta) a v malej miere aj solárnou energiou (0,05 percenta). Pri príležitosti sobotňajšieho (22. 4.) Dňa Zeme to na základe dát z ostatného Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 uviedla hovorkyňa Jasmína Stauder.

Nitriansky kraj medzi najlepšími

„Trnavský kraj vo vyššej miere využíva obnoviteľné zdroje energie na vykurovanie bytov. Môžeme ho nazvať ekologicky veľmi zodpovedným krajom. Kraj má s 27,5 percenta najvyšší podiel obnoviteľných zdrojov energie (hlavne biomasu) použitých na vykurovanie v rámci SR,“ povedala Stauder.

Doplnila, že na druhom mieste vo využití obnoviteľných zdrojov energie na vykurovanie bytov je Nitriansky kraj.

V Žilinskom kraji dominuje pevné palivo nad ostatnými zdrojmi energie. Plyn ako zdroj paliva na vykurovanie dominuje hlavne v Bratislavskom kraji, kde sa podieľa na vykurovaní takmer 87 percent bytov.

„Plyn je prevládajúcim spôsobom vykurovania vo všetkých krajoch SR, okrem Žilinského,“ skonštatovala hovorkyňa sčítania.

A čo ďalšie?

Žilinský kraj dominuje v použití pevného paliva, ktoré je hlavným spôsobom vykurovania bytov. Viac ako 43 percent bytov je podľa SODB vykurovaných pevným palivom.

V Banskobystrickom kraji je to viac ako 35,4 percenta bytov. V troch okresoch je pevné palivo dominantným zdrojom energie pre viac ako polovicu bytov. Sú to okresy Detva (53,95 percenta), Krupina (52,1 percenta) a Zvolen (51,41 percenta). Najmenej bytov vykurovaných pevným palivom je v Bratislavskom kraji, len 1,81 percenta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy, ktoré hýbu Nitrou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM