Rastislav Búgel Rôzne

Vyjadrenia štátnikov a inštitúcií: V kardinálovi Korecovi (†91) zomrel veľký človek

V sobotu 24.októbra zomrel Ján Chryzostom Korec, emeritný nitriansky biskup a kardinál. Prečítajte si vyjadrenia slovenských štátnikov a inštitúcií.

Ilustračný obrázok k článku Vyjadrenia štátnikov a inštitúcií: V kardinálovi Korecovi (†91) zomrel veľký človek
Zdroj: TASR

Hlbokú ľútosť nad úmrtím nitrianskeho emeritného biskupa Jána Chryzostoma Korca vyslovil premiér Robert Fico. Podľa neho išlo o človeka, ktorý vedel poradiť, ale aj pokarhať v tom najlepšom slova zmysle. „Dovoľte mi, aby som vyjadril hlbokú ľútosť nad informáciou, že dnes zomrel otec kardinál Korec, pretože to bola naozaj žijúca legenda Slovenska a ja som v otcovi kardinálovi Korcovi vždy mal človeka, ktorý vedel aj poradiť, ktorý vedel aj pokarhať v tom najlepšom slova zmysle. Asi to tak niekto chcel, že v jeden deň, keď si pripomíname 200. výročie slovenského velikána Ľudovíta Štúra, odchádza iný velikán slovenského národa, otec kardinál Korec. A chcem ešte raz vysloviť obrovskú ľútosť,“ povedal Fico.

Prezident SR Andrej Kiska vyjadril hlbokú ľútosť nad úmrtím nitrianskeho emeritného biskupa Jána Chryzostoma Koreca. "Kardinála si Slovensko bude pamätať najmä ako človeka, ktorý napriek utrpeniu nikdy neopustil hodnoty, ktoré vyznával,“ uviedol Kiska.

„Chceme vyjadriť smútok nad odchodom veľkej osobnosti Slovenska kardinála Jána Chryzostoma Koreca. Chceme vyjadriť poďakovanie za túto osobnosť, že sme ju mali medzi sebou ako otca, ako veľkého inšpirátora pre zápas o ľudskú dôstojnosť. Uctili sme si ho minútou ticha a tichou modlitbou,“ povedal predseda Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) Ján Figeľ.

„Slovenské nebo je silnejšie o jednu veľkú osobnosť a my sme zasa chudobnejší. Nech mu Pán Boh odplatí jeho utrpenie a boj za práva slovenského národa,“ povedal predseda Matice slovenskej (MS) Marián Tkáč.

„V Jánovi Chryzostomovi kardinálovi Korecovi stráca Slovensko vzor nezlomnej viery a príklad odvahy, viery a statočnosti, ktoré prejavil v časoch komunistického režimu, lebo sa tak stal morálnou autoritou a autentickým svedkom histórie Slovenska, oddaným služobníkom cirkvi a súčasne pokorným a skromným hrdinom. Nech odpočíva v pokoji!“ uviedol Tibor Ujlacký, kancelár a hovorca Ústavu pamäti národa.

„V sobotu 21. októbra zomrel vo veku 91 rokov kardinál Ján Chryzostom Korec. Je mi to úprimne ľúto, nakoľko bol jedným z najväčších a najznámejších obyvateľov Nitry,“ napísal na najväčšiu sociálnu sieť Facebook nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Môže vás zaujímať:

Smutná správa: Zomrel nitriansky emeritný biskup Ján Chryzostom Korec (†91)

Po každej omši zaznejú zvony na počesť kardinála Korca (†91): Pochovaný bude na Nitrianskom hrade

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM