Rastislav Búgel Rôzne

Po každej omši zaznejú zvony na počesť kardinála Korca (†91): Pochovaný bude na Nitrianskom hrade

V kostoloch Nitrianskeho biskupstva dnes znejú po každej svätej omši kostolné zvony. Vyzváňať budú minimálne päť minút každý deň o 15. hodine v každom kostole v diecéze až do pohrebu emeritného nitrianskeho biskupa Jána Chryzostoma Koreca.

Ilustračný obrázok k článku Po každej omši zaznejú zvony na počesť kardinála Korca (†91): Pochovaný bude na Nitrianskom hrade
Zdroj: TASR

V Katedrálnom chráme svätého Emeráma v Nitre sa budú veriaci až do pohrebu modliť za spásu duše kardinála. Nitrianske biskupstvo prosí všetkých kňazov, zasvätených a veriacich z Nitry a okolia, aby sa na týchto modlitbách zúčastnili.

V Katedrále je tiež umiestnená kondolenčná kniha, prostredníctvom ktorej môže verejnosť vzdať úctu zosnulému nitrianskemu emeritnému biskupovi. Podľa nitrianskeho biskupa Viliama Judáka by mal byť pohreb kardinála Korca v závere budúceho týždňa, presný termín zatiaľ nie je určený. „Kardinál Korec bude pochovaný na Nitrianskom hrade, v dolnej lodi Katedrály sv. Emeráma, kde má pripravené miesto, ako si to sám želal,“ povedal biskup Judák.

Ján Chryzostom Korec zomrel v sobotu 24. októbra 2015 vo veku 91 rokov vo svojom sídle pod Nitrianskym hradom. Jeho nástupca na nitrianskom biskupskom stolci Viliam Judák prijal podľa vlastných slov správu o úmrtí kardinála s bolesťou a so smútkom. „Vieme, že odchádza veľká osobnosť. Kardinál bol v posledných dňoch už slabší, pociťoval dôsledky svojej nemoci a veku,“ povedal.

Ľútosť nad úmrtím kardinála Koreca vyjadril aj nitriansky primátor Jozef Dvonč. „Je mi to úprimne ľúto, aj keď sa kardinál dožil úctyhodného veku. Bol jedným z najväčších a najznámejších obyvateľov Nitry.“

Kardinála Koreca menoval za nitrianskeho diecézneho biskupa 6. februára 1990 pápež Ján Pavol II. Diecézu spravoval do roku 2005. V auguste tohto roka si pripomenul 64. výročie svojej biskupskej vysviacky. Deväťdesiatje­denročný kardinál bol služobne najstarším katolíckym biskupom na svete spomedzi takmer 5000 biskupov.

Môže vás zaujímať:

Smutná správa: Zomrel nitriansky emeritný biskup Ján Chryzostom Korec (†91)

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM