Lucia Lauková Správy

Vydajte sa pravekou cestou na Zoborské hradisko: Čaká vás aj prehliadka so sprievodcom

Posledný októbrový víkend sa môžete tešiť na prechádzku po pravekej lesnej ceste, ktorá vás zavedie až na Zoborské hradisko.

Ilustračný obrázok k článku Vydajte sa pravekou cestou na Zoborské hradisko: Čaká vás aj prehliadka so sprievodcom
Zdroj: Facebook.com/Slavobor Nitriansky

V sobotu sa milovníci histórie a turistiky môžu vybrať pravekou cestou na Zoborské hradisko. Podujatím bude sprevádzať Matej Šiška známy ako Slavobor Nitriansky.

Na túru sa pôjde v sobotu 28. októbra. Zraz je o 14.00 hodine pri altánku.

Prečítajte si tiež

Praveká cesta

„Budeme putovať na Zoborské hradisko pravekou cestnou komunikáciou. Vznik pamiatky súvisí s dobou budovania hradiska pred tritisíc rokmi. Línia udivuje dokonalým využitím daností terénu. Racionálne prekonáva strmé sklony a premyslene ich využíva na účely obrany,“ opisuje organizátor.

Trasa štartuje pri altánku odkiaľ sa účastníci vyberú na Veľkú bielu skalu, kde bude nasledovať prezentácia života v čase existencie hradiska. Trasa pokračuje cez západnú bránu hradiska na Pyramídu, kde sa budete môcť občerstviť.

Bonusom bude prehliadka hradiska so sprievodcom.

Obranný val

Vrch Zobor dosahuje nadmorskú výšku 587 metrov nad morom a nachádza sa na ňom viacero archeologických nálezísk. Najstaršou a najrozsiahlejšou pamiatkou je národná kultúrna pamiatka Hradisko Zobor.

Ohraničuje ho takmer dva kilometre dlhý obranný val, miestami vysoký až sedem metrov. Vznik hradiska sa datuje do neskorej doby bronzovej, do 10. až 8. storočia pred naším letopočtom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM