Správy

Vrátia sa zdieľané bicykle do ulíc Nitry? Mesto novú súťaž vyhlásiť neplánuje

Nitra sa v prípade zdieľaných bicyklov spolieha na súkromné firmy. So spoločnosťou Arriva už nespolupracuje.

Ilustračný obrázok k článku Vrátia sa zdieľané bicykle do ulíc Nitry? Mesto novú súťaž vyhlásiť neplánuje
6
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Službu zdieľaných bicyklov, tzv. bikesharing, priniesol do Nitry v roku 2017 vtedajší dopravca Arriva. V roku 2020 mesto vysúťažilo novú firmu, ktorá mala službu prevádzkovať a priniesť aj nové bicykle.

Bicykle z Čiech neprišli

Veľké plány však zmarila pandémia. Česká spoločnosť Rekola Bikesharing vtedy oznámila mestu, že kvôli pandémii nedokáže zabezpečiť stanovený počet bicyklov a e-bicyklov, ktorý bol definovaný vo verejnej obchodnej súťaži.

Službu zdieľaných bicyklov tak spustila v roku 2020 opäť spoločnosť Arriva, ale už bez spolupráce s mestom. Vlani boli bicykle arriva bike v uliciach 1. apríla.

Tohtoročný termín spustenia bikesharingu zatiaľ známy nie je. V pondelok 28. marca nás o tom informovala hovorkyňa Arrivy Petra Helecz.

Ďalšia súťaž nebude

Mesto Nitra novú súťaž aktuálne vypísať neplánuje. Bikesharing necháva v rukách súkromných prevádzkovateľov.

„Zdieľané bicykle alebo kolobežky sa, súdiac podľa záujmu verejnosti, v Nitre mimoriadne osvedčili. Našli si tu svojich fanúšikov a my sme radi za každého, kto k nim inklinuje, pretože tým odľahčuje dopravu v Nitre a šetrí životné prostredie. Mesto Nitra po skúsenostiach z uplynulého obdobia, kedy zdieľané bicykle a kolobežky priniesli do ulíc Nitry súkromné firmy, neplánuje rozbehnúť súťaž na zdieľané bicykle / kolobežky,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Radnica na to nevidí dôvod. „V súčasnom stave by to bolo nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami, pretože služba zdieľaných dopravných prostriedkov tu je zabezpečená súkromnými spoločnosťami,“ konštatuje hovorca .

O súťaži by mesto uvažovalo len v prípade, že by hrozilo, že v Nitre táto obľúbená služba nebude poskytovaná. „Zatiaľ tomu nič nenasvedčuje,“ dodal hovorca Tomáš Holúbek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdieľané bicykle v uliciach Nitry
6
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM