Lucia Lauková Samospráva

Viceprimátor M. Nemky: Evidujeme viac ako 30-tisíc žiadostí o zamestnanie a enormný záujem o bývanie v Nitre

Z plánovanej výstavby automobilky profituje mesto ale aj región už pred samotným spustením výroby. Podľa slov viceprimátora Nemkyho je rozvoj cítiť vo viacerých kľúčových oblastiach.

Ilustračný obrázok k článku Viceprimátor M. Nemky: Evidujeme viac ako 30-tisíc žiadostí o zamestnanie a enormný záujem o bývanie v Nitre
Zdroj: TASR

Význam plánovanej investície spoločnosti Jaguar Land Rover v Nitre cíti mesto Nitra i región už pred samotnou výstavbou automobilky, tvrdí viceprimátor Nitry Martin Nemky. „Cítime to v rozvoji cestnej infraštruktúry, rozvoji materských a základných škôl, bytovej výstavby. Evidujeme enormný záujem ľudí o výstavbu rodinných domov a bytoviek. O význame investície svedčí fakt, že do dnešného dňa máme vyše 30 000 žiadostí obyvateľov o zamestnanie,“ skonštatoval zástupca primátora.

Bytová výstavba

Podľa jeho slov mesto Nitra v súčasnosti hľadá a vyhodnocuje nové lokality vhodné na bývanie, kde bude možné realizovať bytovú výstavbu. Zvýšený záujem o byty v Nitre potvrdzujú aj realitné kancelárie, podľa ktorých po ohlásení investície automobilky stúpli ceny bytov o takmer 20 percent a napriek tomu dopyt stále prevyšuje ponuku.

Vzdelávacie centrum

Prínosom pre mesto bude aj vzdelávacie centrum, ktoré vyrastá v areáli priemyselného parku. Hotové by malo byť v priebehu budúceho roka. „Vzdelávacie centrum realizujeme my, zhruba polovicu z neho si bude na vzdelávacie aktivity prenajímať Jaguar Land Rover. Druhú polovicu budeme využívať my v spolupráci s mestom Nitra a Nitrianskym samosprávnym krajom, aby sme vedeli vzdelávať a rekvalifikovať ľudí z celého Slovenska a následne ich umiestňovať v činnostiach, ktoré nám chýbajú,“ povedal splnomocnenec vlády SR pre prípravu a realizáciu strategických parkov Viktor Stromček. V rámci vzdelávacieho centra by mali vzniknúť aj oddychové priestory pre zamestnancov priemyselného parku. „Časť centra bude využívaná na komerčnom princípe,“ skonštatoval Stromček.

Spoločnosť Jaguar Land Rover plánuje v Nitre investovať do výstavby svojho závodu 1,5 miliardy eur. Premiér Robert Fico vo februári tohto roka avizoval, že výška investície nemusí byť konečná. „V prípade ukončenia prvej fázy a za priaznivých podmienok na trhu avizoval investor realizáciu druhej fázy, pre ktorú máme tiež pripravené územie.“ Jaguar plánuje zamestnať vo svojej nitrianskej fabrike 3000 ľudí a na svoju výrobu naviaže ďalších 15 000 pracovných miest. Prvé vozidlá by mala začať firma vyrábať v roku 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM