Lucia Lauková Kultúra

Vianoce našich predkov: Štedrý deň v nitrianskych rodinách sa líšil

Faktorov, ktoré vplývali na odlišnosti v slávení Vianoc v nitrianskych rodinách bolo niekoľko. Platilo však, že v chudobnejších domácnostiach sa dodržiavali viac tradície ako v tých zámožnejších.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce našich predkov: Štedrý deň v nitrianskych rodinách sa líšil
Zdroj: TASR

V Nitre odlišnosti v slávení Vianoc v minulosti, spôsobovali najmä rôzne kultúry a náboženstvá, ktoré v našom meste v tých časoch pôsobili. Viac o tom, ako to v nitrianskych rodinách vyzeralo kedysi dávno počas Vianoc, nám prezradil Anton Števko, riaditeľ Ponitrianskeho múzea v Nitre. „Nitra bola multinárodným, multináboženským a teda i multikultúrnym mestom, čo sa prejavilo aj v slávení vianočných sviatkov. Početná židovská obec slávila v decembri svoju chanuku, sviatok svetiel, príslušníci reformovaných cirkví bez okázalosti a nejakých výrazných zvykov, ale s bohatým štedrovečerným stolom – vrátane mäsa a na zvyky bohatý štedrý deň katolíkov, ktorí sa však delili podľa sociálneho statusu,“ povedal Anton Števko.

Vianočné stromčeky

Líšilo sa jednak zdobenie stromčeka, ale i jeho umiestnenie. „Bírešské rodiny mali stromček (alebo len vetvičky ihličnatých stromov) zavesený pod stropom, vyzdobený bol jabĺčkami a orechmi,“ prezradil Anton Števko.

U bohatších nitrianskych rodín sa na stole už objavovalo aj tropické ovocie. „Meštianske rodiny napodobňovali šľachtu a stromček mali na stolíkoch s prestretým obrusom ozdobený tiež jabĺčkami a orechmi, ale pribudlo aj tropické ovocie, od konca 19. stor. v súlade s dobovou módou aj čokoládou, sklenenými guľami a reťazami a anjelmi – často ich zhotovovali deti, pod stomčekom bol betlehem,“ povedal Anton Števko.

Praktické darčeky

Ako povedal Anton Števko darčeky boli praktické, mohlo to byť oblečenie, látky, šperky, knihy a hračky pre deti.„Mešťania kupovali darčeky v Nitre, napr. v obchode s kožušinami na hlavnej ulici, ale tí bohatší chodili nakupovať do Bratislavy – Prešporku, do Viedne, Budapešti i ďalej,“ Ako povedal Anton Števko v chudobnejších nitrianskych rodinách sa praktizovalo viac zvykov ako v bohatších. Veľmi podobné boli zvykom v roľníckych rodinách nitrianskeho okolia.

Sviatočné stolovanie

Ppodobné bolo i stolovanie a jedlá. Na prípitok bola väčšinou domáca pálenka či víno. Hlavným chodom bola vianočná polievka. „Využívali sa rastlinné jedlá z miestnych plodín, hlavným jedlom bola šošovicová polievka. V bohatších rodinách sa tiež používali rastlinné jedlá ale na štedrovečernom stole boli aj rôzne pripravené ryby, množstvo koláčov a sladkostí,“ doplnil Anton Števko.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM