Lucia Lauková Správy Samospráva

Viaceré trávniky v Nitre sa zmenia na lúky: Mesto chce vybrať 10 až 15 lokalít

Radnica plánuje využiť niektoré zelené plochy a spraviť z nich biodiverzitné lúky. Zastúpenie by mali mať v každej mestskej časti.

Ilustračný obrázok k článku Viaceré trávniky v Nitre sa zmenia na lúky: Mesto chce vybrať 10 až 15 lokalít
Zdroj: TASR

V Nitre by sa už čoskoro mali viaceré trávniky zmeniť na biodiverzitné lúky. V rámci projektu chce radnica na tento účel vybrať desať až 15 lokalít tak, aby boli zastúpené v každej mestskej časti.

Na určených trávnikoch sa následne vysejú lúčne porasty, ktoré nebudú kosené tak intenzívne ako ostatné trávnaté plochy.

„Vďaka tomu na nich nájdu útočisko rôzne druhy hmyzu, ktoré v nízko kosených trávnikoch neprežijú. Môžu sa tak stať domovom aj drobného vtáctva a dnes už vymierajúcich opeľovačov,“ vysvetlila mestská poslankyňa Jarmila Králová.

Výber plôch

Podľa jej slov budú lúčne porasty vďaka citlivejšej kosbe lepšie zvládať vysoké teploty. „Biodiverzitné lúky nestrácajú schopnosť zadržiavať zrážkovú vodu a pomôžu tak pri ochladzovaní okolitého prostredia,“ uviedla Králová. Vhodné lokality na výsadbu lúčnych porastov bude vyberať skupina odborníkov, ktorá zároveň určí stratégiu vzniku lúk v Nitre.

Pri výbere vhodných plôch bude radnica zohľadňovať viaceré kritériá. Bude brať do úvahy napríklad to, aby neboli v konflikte s bežným užívaním trávnikov, nesťažovali prístupnosť iných lokalít a podobne.

„Určite nie je v záujme veci, aby nevhodný výber negatívne ovplyvnil verejnú mienku. Skôr naopak, projekt sa bude uchádzať o podporu verejnosti otvorenou komunikáciou. Vzhľadom na meniacu sa klímu, musí samospráva reagovať a prinášať riešenia,“ povedal Štefan Lančarič z útvaru hlavného architekta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM