Lucia Lauková Správy Samospráva

Viaceré školy v Nitrianskom kraji zmodernizovali: Žiaci sa vrátia do lavíc včas

Nitrianska samospráva investovala do modernizácie svojich školských zariadení milióny eur. Navštevovať ich bude takmer 22-tisíc študentov.

Ilustračný obrázok k článku Viaceré školy v Nitrianskom kraji zmodernizovali: Žiaci sa vrátia do lavíc včas
Zdroj: TASR

Študenti viacerých stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) začnú nový školský rok vo vynovených priestoroch. Celkovo investoval kraj do modernizácie a rekonštrukcie svojich stredných škôl viac ako 12,3 milióna eur.

Začiatok školského roka

Podľa slov hovorkyne predsedu NSK Oľgy Prekopovej sa pre takmer 22 000 študentov vo všetkých 65 stredných a jednej jazykovej škole v kraji začne školský rok načas. „Investície, ktoré sa v školských budovách realizovali, smerovali predovšetkým do ich zateplenia, výmeny okien, a tiež do nákupu novej didaktickej techniky,“ uviedla Prekopová.

Modernizácia z vlastných zdrojov

Ako pripomenula, NSK sa snaží modernizovať svoje školstvo zo svojich zdrojov, ale aj z rôznych grantov a štrukturálnych fondov. Viaceré stredné školy i učilištia prechádzajú inováciami aj vďaka centrám odborného vzdelávania a prípravy. Tie sú prepojené so stavovskými komorami i súkromnými firmami. Kraj sa v nich okrem toho snaží sústrediť kvalitné vybavenie a odborníkov priamo z praxe.

Centrá odborného vzdelávania

V súčasnosti funguje na stredných školách v NSK desať takýchto centier. „V septembri predseda NSK Milan Belica otvorí ďalšie. Bude to Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre rozvoj kreatívneho talentu pri Strednej umeleckej škole Ladislava Bielika v Leviciach,“ povedala Prekopová. V štádiu príprav sú podľa jej slov ďalšie tri centrá. Ich vznik je však podmienený súhlasným stanoviskom príslušnej komory.

Duálne vzdelávanie

Podľa Prekopovej pokračuje kraj aj v rozvíjaní duálneho vzdelávania. „V minulom školskom roku ho absolvovalo 270 žiakov v desiatich stredných odborných školách zriaďovateľskej pôsobnosti NSK. K dnešnému dňu uzatvorilo zmluvy o duálnom vzdelávaní 47 zamestnávateľov so 14 strednými odbornými školami,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM