Správy

Veľkonočné medovníkové vajíčka od Martiny: Ukrývajú prekvapenie pre deti, RECEPT

Medovníky od Martiny sú umeleckým dielom. Pri ich zdobení ju inšpirovali deti, ale aj ľudové výšivky. Chcete si ich upiecť tiež? Vyskúšajte jej recept.

Ilustračný obrázok k článku Veľkonočné medovníkové vajíčka od Martiny: Ukrývajú prekvapenie pre deti, RECEPT
22
Galéria
Zdroj: Martina Moravčíková

Martina Moravčíková vo voľnom čase vyrába krásne medovníky, a to nie len na Vianoce, ale aj na Veľkú Noc. Nielen vzhľadom, ale aj sladkým prekvapením vo vnútri, zabodujú aj u detí. Veľkonočné medovníkové vajíčka totiž Martina plní cukríkmi alebo lekvárom.

S Nitrou ju spája vysoká škola. Pod Zoborom študovala na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite. Teraz žije so svojou rodinou v dedinke Hybe na Liptove.

Zdobila už ako dieťa

Jej láska k medovníkom sa začala už v detstve. „Vyrastala som v krásnom prostredí pod Kriváňom v rodine včelára, a tak prirodzene som sa od včielok, vosku a medu dostala k výrobe a zdobeniu medovníkov. Zdobenie medovníčkov je pre mňa formou psychohygieny, pri ktorej oddychujem. Už ako malá som obdivovala zručnosť žienok – medovnikárok, ktoré vytvárali na medovníku krásne umelecké diela. A pri každoročnom vianočnom zdobení medovníkov som sa snažila, aspoň kúsok sa priblížiť k tej kráse,“ opisuje svoj príbeh Martina.

Vo chvíľach, keď mala pocit, že sa jej nedarí a so svojimi medovníkmi nebola ako dieťa spokojná, ju vpred posunuli slová jej mamy a starej mamy. Keď misku s medovníkmi od seba odsunula, že už pokračovať nebude, ony ju k nej opäť prisunuli so slovami: "Veď ich nemusíš cifrovať, stačí tam urobiť pár bodiek, čiarok, len nech nie sú také prázdne.“

Dobre vedeli, že jej to nedá a medovníček neodbije s bodkami a čiarkami, len aby na ňom niečo bolo. A tak vznikali jej prvé medovníčky. Múdre ženy, však?

„Od vianočného zdobenia som sa viac začala medovníčkom venovať počas mojej materskej dovolenky, teda zhruba pred 17-timi rokmi. Moju kreativitu v zdobení posunuli dopredu hlavne moje deti. Práve pre nich som začala vymýšľať medovníkové zápichy na torty, piecť obľúbené rozprávkové postavičky a popri tom som cibrila svoju ruku aj pri tvorbe klasických ľudových medovníkov, ktoré do dnešného dňa pripravujem najradšej,“ prezradila Martina.

Prečítajte si tiež

Okrem medovníkov vyrábate aj perníky. Aký je medzi nimi rozdiel?

Medovník je vyrábaný z cesta, v ktorom nesmie chýbať med. Ja med používam od našich včielok z našej včelnice, ktorá je srdcovou záležitosťou môjho manžela, preto mám vždy istotu, že na výrobu medovníčkov použijem kvalitný med. Dlhoročnými skúsenosťami pri pečení medovníkov som zistila, že prvotriedny med je naozaj veľmi dôležitý, pre kvalitu cesta a potom aj konečnú chuť medovníčkov. Veľakrát sa mi stalo, že pri použití medu s krajinou pôvodu naprieč celým svetom, bola práca s takýmto medovníkovým cestom veľmi zlá a aj finálny produkt nebol kvalitný. Upečené cesto bolo tvrdé, pórovité a podobne. Preto skutočne odporúčam pri pečení medovníkov používať náš kvalitný slovenský med.

Perník je múčnik, do ktorého nepridávame med, ale dôležitou súčasťou je perníkové korenie. Pečieme ho na plechu v celku a po upečení ho spravidla potrieme lekvárom a posypeme mletými orechmi.

Na akých medovníkoch pracujete v tomto období?

Keďže sa blíži Veľká noc, aktuálne vyrábam medovníčky s tematikou Veľkej noci, či sú to už medovníkové 3D vajíčka plnené cukríkmi, plnené 3D veľkonočné zajačiky, medovníkové kazety s veľkonočnými vajíčkami, či medovníčky plnené lekvárom.

Používate pri výrobe nejakú špeciálnu techniku, formy alebo farby?

Medovníčky vykrajujem klasickými kovovými formičkami, kde niektoré majú už cez 60 rokov a používali ich ešte moje staré mamy. Tieto kovové formičky sú pre mňa veľmi vzácne a majú v mojej kuchyni čestné miesto. Okrem toho pracujem aj s plastovými formičkami, ktoré používam na vykrajovanie medovníčkov, ale trvanlivosť plastového materiálu pri častom používaní je predsa len horšia ako u kovových vykrajovačiek a preto, keď mám možnosť výberu, radšej uprednostním kov. 3D medovníčky pečiem na kovových formách. Práve tak teraz pripravujem medovníčkové 3D veľkonočné vajíčka. Pri zdobení medovníčkov používam potravinárske farby, či už tekuté, práškové, alebo gélové. Priznám sa, že najradšej však zdobím medovníčky iba obyčajnou bielou cukrovou polevou.

Na ktorých medovníkoch ste pracovali najdlhšie?

Zdobenie medovníčkov je činnosť, pri ktorej popravde strácam pojem o čase. A keďže cesta od zamiesenia cesta, cez upečenie až po samotné zdobenie sa ráta na dni, nikdy doteraz som si presne nevyšpecifikovala, na ktorom medovníku som pracovala najdlhšie. Možno vianočné dedinky, ktoré pripravujem pred Vianocami, keďže sa skladajú z viacerých 3D chalúpok, kostola, stromčekov, snehuliakov, alebo aj medovníčky, ktoré zdobím resp. vyšívam podľa predlôh na krížikové vyšívanie. Takéto zdobenie trvá veľmi dlho, pretože rátam štvorčeky na predlohe a potom následne priamo na mriežke, ktorú mám nakreslenú na medovníku. Ale takto ozdobené medovníčky, podľa rôznych ľudových výšiviek, robím najradšej a podľa mňa sú to tie najkrajšie medovníčky.

Recept na medovníky od Martiny Moravčíkovej

Potrebujete: 500 g hladkej múky t650, 190 g práškového cukru, 2 vajcia, 125 g medu, 125 g masla alebo palmarínu, ½ balíčka perníkového korenia a 1 kopcovitú lyžičku sódy bikarbóny.

Postup: Suché ingrediencie preosejeme a spolu premiešame. Pridáme ostatné suroviny v izbovej teplote, nikdy nie priamo z chladničky. Poriadne premiesime a necháme odstáť v chladničke minimálne 1 deň, cesto na medovníčky zabalené v sáčku môže v chladničke zostať pokojne aj 3–4 dni, čím bude odležanejšie, tým bude chuť medovníčka lepšia. Cesto rozvaľkáme na cca 5 mm hrúbku, formičkou vykrojíme napr. veľkonočné vajíčko a upečieme pri 200 stupňoch (5 minút). V prípade, že si chceme pripraviť 3D vajíčko, ktoré môžeme naplniť napr. cukríkmi, vykrojíme 2 kusy veľkonočného vajíčka, ktoré upečieme na špeciálnych kovových formičkách (dostanete ich kúpiť v domácich potrebách alebo cez internet.) Po upečení zdobíme cukrovou polevou. Vaječný bielok vymiešame s preosiatym práškovým cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Presný pomer sa nedá určiť, pretože každé vajíčko má rozdielnu veľkosť, preto polevu miešame (min. 10 min) a pridávame práškový cukor dovtedy, dokiaľ sa neprestane liať a na vareche sa nám pri zodvihnutí urobia cukrové „cencúle“ ktoré pomaly padajú dolu ale nelejú sa. Zdobíme papierovým kornútikom alebo hrubším mikroténovým vrecúškom.

Aký môže byť výsledok? Pozrite si medovníky od Martiny Moravčíkovej v galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Medovníky od Martiny Moravčíkovej
22
Galéria
Zdroj: Martina Moravčíková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM