Správy

Iveta zachraňuje mačky z ulice: V Nitre chce otvoriť PRVÚ kaviareň pre túlavé labky

Pouličné mačky by mohli dostať šancu na lepší život. V Nitre chcú zriadiť originálnu mačaciu kaviareň.

Ilustračný obrázok k článku Iveta zachraňuje mačky z ulice: V Nitre chce otvoriť PRVÚ kaviareň pre túlavé labky
Zdroj: www.unsplash.com / CC0 1.0

Milovníčka zvierat Iveta z Nitry túži otvoriť prvú mačaciu kaviareň pod Zoborom. Podobné prevádzky už fungujú v zahraničí a pár ich vzniklo aj na Slovensku.

Aj ju inšpirovali mačacie kaviarne v cudzine. „Pred niekoľkými rokmi sme žili v zahraničí, preto chceme ponúknuť niečo nové, čo tu v Nitre ešte nie je,“ povedala Iveta.

Jej cieľom je hlavne pomôcť zlepšiť a zmeniť život túlavým labkám v našom meste a stiahnuť aspoň niektoré z nich do bezpečia. „Taktiež bude možné si ich osvojiť a tým uvoľnia miesto ďalším mickám, ktoré nie sú na ulici v bezpečí,“ priblížila svoje plány Iveta.

Prečítajte si tiež

Založila zbierku

Na zriadenie takejto kaviarne založila finančnú zbierku. „Hľadáme potrebné financie, ktoré by nám umožnili zrealizovať túto krásnu myšlienku a preniesť ju do reality. Samy máme doma 8 zachránených mačacích kožúškov z ulice. Na celkový štart tohto projektu potrebujeme sumu aspoň 15-tisíc eur,“ hovorí Iveta s tým, že, ak sa potrebné financie nevyzbierajú, tie vyzbierané sa každému darcovi vrátia späť.

Kde by sa mohla takáto mačacia kaviareň nachádzať? „Ideálne priestory pre tento projekt by boli na Mostnej ulici,“ prezradila.

Ako to v takejto kaviarni funguje?

„Mačacia kaviareň funguje na spôsobe normálnej kaviarne s tým rozdielom, že tam bude pre začiatok 3 až 5 mačiek, kde budú mať svoju vlastnú izbietku. Kaviareň sa stane tak ich dočasným domovom,“ priblížila Iveta.

Prostredníctvom kaviarne sa ľudia s mačkami lepšie zoznámia a pri záujme budú mať možnosť adopcie na adopčnú zmluvu.

„Takto by sa umiestňovali do milujúcich rodín, kde budú ich právoplatnými členmi. A my tak budeme môcť pomôcť ďalším túlavým labkám,“ opísala Iveta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM