Lucia Lauková Správy

Veľké sčítanie sliepok: Mesto vyzýva občanov, aby nahlásili chovy

V rámci spolupráce s Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou v Nitre vyzýva radnica obyvateľov, aby nahlásili svoje chovy.

Ilustračný obrázok k článku Veľké sčítanie sliepok: Mesto vyzýva občanov, aby nahlásili chovy
Zdroj: TASR

O svoj súkromný chov prišiel kvôli vtáčej chrípke aj obyvateľ obce Zbehy. Začiatkom januára potvrdilo vysokopatogénny subtyp H5N8 Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku.

Druhý prípad bol diagnostikovaný v obci Cífer neďaleko Trnavy.

Vtáčiu chrípku potvrdili aj v zoologickej záhrade v Bojniciach, kde už utratili desiatky kusov vtáctva. Bojnická zoologická záhrada je až do zrušenia opatrení vydaných RVPS v Prievidzi uzatvorená pre verejnosť.

Výzva pre chovateľov

Prispieť k zastaveniu šírenia nákazy môžu aj obyvatelia. Nitrianska radnica vyzvala chovateľov sliepok, ale aj iného vtáctva, aby nahlásili stav svojich chovov.

„Spoločne s Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou pracujeme na tom, aby sme od chovateľov získali informácie o ich chovoch a tiež to, aby ich, samozrejme, nahlásili. Situáciu nám ale sťažuje to, že samotní občania nie sú veľmi iniciatívni a fyzický súpis od domu k domu nie je reálny,“ ozrejmil aktuálnu situáciu nitriansky hovorca Tomáš Holúbek.

Ohrozené lokality

Ako pripomína radnica, ohniskom nákazy vtáčej chrípky sú Zbehy, aj preto je ochranné pásmo určené v rozsahu troch kilometrov od tejto obce. „Okrem Zbehov sú v najviac ohrozenej lokalite ešte Čakajovce. Určené je aj pásmo dohľadu, ktoré je desať kilometrov od Zbehov – a týka sa Nitry a okolitých obcí: Andač, Lukáčovce, Podhorany, Bádice, Šurianky, Jelšovce, Lehota, Alekšince, Nové Sady, Malé Zálužie, Hruboňovo, Výčapy – Opatovce, Čab, Ľudovítová, Kapince a Koniarovcem,“ vymenúva hovorca mesta.

Medzi opatreniami Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Nitra pre chovateľov nechýba zabezpečenie umiestnenia hydiny tak, aby neprišla do kontaktu s iným vtáctvom, dezinfekcia chovných priestorov, či minimalizovanie počtu ľudí, ktorí prichádzajú do kontaktu so zvieratami.

Ako dodal hovorca mesta, v spomínaných lokalitách je tiež zakázaný predaj hydiny, vajec a konanie výstav.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM