Lucia Lauková Rôzne

Veľká rodina maskotov: Viete čo majú spoločné Corgi, Pacho či Žabiaci? ROZHOVOR

Určite ich dobre poznáte. Obľúbené postavičky, ktoré bavia deti i dospelých nielen na športových podujatiach, majú niečo spoločné. Vyrobila ich totiž Mária Herodeková z Nitry.

Ilustračný obrázok k článku Veľká rodina maskotov: Viete čo majú spoločné Corgi, Pacho či Žabiaci? ROZHOVOR
12
Galéria
Foto: Ján Csillag

Žabiaci, malý hokejista, Lev Femko či azda najznámejší nitriansky maskot HK Nitra, Corgi. Aj títo a mnohí ďalší majú jedno spoločné, a to rodisko. Ich autorkou je Mária Herodeková, dlhoročná scénická výtvarníčka Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Najnovším prírastkom do tejto rodiny bol maskot Pacho, ktorý mal premiéru na Majstrovstvách sveta v hokejbale v Košiciach.

Aj o svojom najnovšom diele nám, porozprávala viac v nedávnom rozhovore. „Keď ma oslovili, aby som vytvorila maskota na MS v hokejbale v Košiciach, nemali ešte jasnú predstavu. Hlavne „to“ malo byť milé a slovenské,“ začína s úsmevom náš rozhovor Mária Herodeková z Nitry, ktorá je autorkou maskota Pacha. V hre boli podľa jej slov najskôr zvieratá, napríklad rys. Ako už dnes vieme, srdcia si získal slovenský junák Pacho.

„Postupne sme spoločne dospeli k názoru, že by to mohol byť slovenský junáčik, oblečený v skrátenom hokejbalovom drese s odhaleným bruškom a širokým opaskom s prackami, ktorý bude evokovať detviansky kroj. Namiesto tenisiek som mu obula akési maskotovské krpce. Hneď prvá skica ryšavého šarvanca, čo som im poslala sa im zapáčila, takže dali urobiť vizualizáciu a dostal meno Pacho. Po anglicky vraj Pačo“ prezradila Mária Herodeková.

Ako prebieha samotný proces tvorby maskota?

„Proces výroby je v mojom prípade dosť zdĺhavý. Hlavu tvarujem totiž z karimatky, aby bola co najľahšia. Skalpelom vyrezávam diely a pomocou lepidla modelujem hlavu, pokým nedosiahnem želaný tvar. Potom ju obšívam textilom. Ďalej treba vytvarovať z molitanu vlasy a taktiež obtiahnuť látkou. Je to o skúsenosti, trpezlivosti a pedantnosti.“

Ktorá časť je najnáročnejšia?

„Najviac sa vždy pasujem s vložením vnútornej molitanovej "helmy“, ktorá by mala byť v ťažisku a musí dobre priliehať na hlavu animátora, skrytého vnútri, ktorý sa díva cez ústny otvor. Na záver ústa prekryjem dvojitou vrstvou čierneho tylu, to mu zaručí anonymitu. „Áno, práve v tom je to čaro,“ povedal mi raz pán, ktorý animuje maskota Corgiho, že potrebuje dlhšie rukavice, lebo, keď sa mu odhalilo chlpaté zápästie, jedno dieťa sklamane skríklo: „ty nie si Corgi, ty si ujo?“ "

Prezraďte, aká veľká je vaša zbierka maskotov?

„Vytvorila som viacero maskotov, väčšinu som aj sama navrhla, zopár som realizovala podľa predstáv objednávateľov. Obľúbení boli obaja moji Žabiaci na termálnom kúpalisku v Poľnom Kesove aj Lev Femko pre Fakultu ekonomiky a manažmentu SPU. Úspech mal aj maskot Rak u topoľčianskych hádzanárov a „Dorotka a Prdlajz“ pre súkromnú firmu bodovali tiež. Rodinka Čumpelovcov – maskoti Silko, Strojko a Smejko zabávajú deti dodnes a dúfam, že malý hokejista pre Tipsport ligu tiež žije :). Najviac aktívny je však Corgi, oficiálny maskot nitrianskych hokejistov, ktorý je veľmi populárny a obľúbený, nielen medzi deťmi.“

Pribudne do tejto rodiny nejaký ďalší maskot?

„Hoci ma táto práca baví, mám ju rada a každého maskota som brala ako výzvu, nechystám sa vytvoriť žiadneho ďalšieho. Vždy ma to natoľko pohltí, že mi potom na vnúčatá nezostáva čas a ja som sa rozhodla, užívať si ho radšej s nimi.“

Maskotov z dielne Márie Herodekovej z Nitry si môžete pozrieť v priloženej galérii!

Zbierka maskotov Márie Herodekovej z Nitry
12
Galéria
Foto: Ján Csillag
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM