Lucia Lauková Správy

Večerné pozorovanie vo hvezdárni v Nitre: Čakajú vás dva zaujímavé úkazy

Nechajte sa zobrať bližšie k hviezdam. Nitrianska hvezdáreň ponúkne pozorovania zaujímavých vesmírnych úkazov.

Ilustračný obrázok k článku Večerné pozorovanie vo hvezdárni v Nitre: Čakajú vás dva zaujímavé úkazy
Zdroj: TASR

V utorok 17. júla si nitrianska hvezdáreň pripravila pre návštevníkov zaujímavý program. Ako uvádza na svojej stránke, tento mesiac budeme mať možnosť pozrieť si hneď dva zaujímavé úkazy pri planéte Jupiter.

„A to prechod jeho (planéty Jupiter, pozn. red.) mesiačika Io pred kotúčom Jupitera, ktorý nastane o cca 22:05 h a o cca 22:38 h zase výstup mesiačika Európa zo zákrytu Jupiterom,“ uvádza Hvezdáreň v Nitre.

To nie je všetko. „Z hviezdnych objektov si aj tento mesiac pozrieme farebnú (červeno-modrú) dvojhviezdu v súhvezdí Labute – Albireo, ktorú voľným okom vidíme ako jednu hviezdu. Pozrieme sa aj na hviezdu Arcturus, zo súhvezdia Pastiera, ktorá má viac ako 10 miliárd rokov a vznikla v čase, keď sa ešte len naša galaxia vytvárala,“ prezrádza web hvezdárne.

Štvrtá najjasnejšia hviezda

Ako vysvetľuje hvezdáreň, vzhľadom ku Slnku sa pohybuje po pretiahnutej dráhe pomerne rýchlo a môže sa dostať vysoko nad rovinu Galaxie, do miest guľových hviezdokop. „Z toho dôvodu bol Arcturus pred 2 miliónmi rokov nenápadnou, veľmi málo jasnou hviezdou a nachádzal sa úplne inde – v súhvezdí Cefea a za 2 milióny rokov bude zase úplne inde – v súhvezdí Plachiet, takže okolo Slnka prelieta len náhodne…,“ píše hvezdáreň.

„V súčasnosti je to štvrtá najjasnejšia hviezda! Niektoré štúdie naznačujú, že Arcturus bol pôvodne súčasťou inej – trpasličej galaxie, ktorú pred 5 – 8 miliardami rokov pohltila naša Galaxia,“ uvádza hvezdáreň na svojej stránke.

Zaostrite zrak

Ako dodáva, pre záujemcov je k dispozícii aj možnosť otestovania si ostrosti svojho zraku na dvojhviezde Mizar – Alkor, ktorá je súčasťou Veľkého voza a ten nezapdá. Pomocou Veľkého voza sa dozviete ako veľmi ľahko je možné nájsť Polárku, ktorá je presne na severe.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM