Rôzne

Vajíčka zdobí už 14 rokov: Krasličiar z Nitry Reinald Kuna o jeho záľube, ROZHOVOR

Odpracoval 43 rokov a teraz sa venuje najmä svojej veľkej záľube – zdobeniu vajíčok. Začínal madeirovaním a na konte má množstvo parádnych diel.

Ilustračný obrázok k článku Vajíčka zdobí už 14 rokov: Krasličiar z Nitry Reinald Kuna o jeho záľube, ROZHOVOR
7
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Krasličiar Reinald Kuna v ROZHOVORE: „Vajíčko treba skúšať, čo vydrží"
7
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Nitran Reinald Kuna sa zdobením kraslíc zaoberá 14 rokov. Má svoje špeciálne techniky a postupy, ktoré využíva. Nenecháva si ich len pre seba, ale rád sa podelí s ostatnými. Kto potrebuje radu, ako na to, pokojne sa na umelca môže obrátiť. Nájsť ho možno na rôznych výstavách, tvorivých dielňach alebo aj ako hosťa na slávnostiach.

Využíva slepačie, husacie, morčacie vajíčka aj pštrosie – zelené od emu alebo aj biele od pštrosa austrálskeho. Vajíčka zdobí voskom, bavlnkami, madeirou, drôtom, bylinkami aj vyškrabávaním do farby a ďalšími technikami. Opýtali sme sa umelca na jeho začiatky a ako ho jeho záľuba teší.

Regionálne motívy

„Ja som vlastne začínal s brúsením – madeirovaním. Potom som postupne prechádzal na maľovanie vajíčok. Vzhľadom na tom, že pochádzame zo stredu Európy – ja sa s tým hrdím, snažil som sa naštudovať si tie najbližšie. Šaľský región som nenašiel, ale inklinujem k vajnorskému, modranskému a oravskému regiónu,“ približuje Reinald Kuna. Motívy, ktoré sú pre regióny typické vo veľkej miere zapracúva do svojich diel. Snaží sa používať ich vzory. Hovorí, že aj keď nejde v pravom zmysle slova o madeiru, využívali ju staré Slovenky, snažiac sa o vybrúsenie či dozdobenie kraslice podobné tejto výšivkárskej technike.

Módny trend

Možno ste ani netušili, že aj zdobenie kraslíc má svoj trend, tak, ako v móde. Vždy letí niečo iné a tomu treba prispôsobiť svoje umenie. Tento rok podľa krasličiara letí fialová. Trendy pozorne sleduje a vždy ich uplatní vo svojej tvorbe. „Každý rok sa snažím urobiť niečo nové. Človek má niečo vyskúšať a len, keď to vyskúša, zapáči sa mu to alebo nie. Ja robím len veci, aby sa mne páčili. Robím to ako koníček, záľubu, nie pre bisniz,“ vyznal sa Reinald Kuna. Umelec rád chodieva predvádzať svoje umenie do Šale, Serede, Zuberca, Považskej Bystrice a dodáva, že svoj diár má niekedy poriadne zaplnený povinnosťami a termínmi. Vždy sa však poteší možnosti prezentovať záľubu deťom aj dospelým.

Nebojte sa vajíčka

Ako majster hovorí, kraslice rozdá, ale niečo si aj ponechá. Niektoré z nich sú súčasťou výstav. Ešte však zdôrazňuje, že vždy treba skúšať čo vajíčko vydrží. Podľa Reinalda Kunu vraj vajce vydrží dosť. Netreba sa teda báť zobrať ho do ruky a začať s ním pracovať. Iste sa stane, že niektoré vajíčka sa rozbijú, postupne sa ale iste dopracujete k tomu, že si nájdete ten správny cit v rukách a budete ho vedieť parádne vyzdobiť.

Krasličiar Reinald Kuna v ROZHOVORE: „Vajíčko treba skúšať, čo vydrží"
7
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM