Správy

V parku sa začali veľké úpravy stromov: Niektoré čaká okamžitý výrub

Firma, ktorú mesto vysúťažilo, sa pustila do úpravy stromov v mestskom parku. Práce potrvajú až do konca mesiaca.

Ilustračný obrázok k článku V parku sa začali veľké úpravy stromov: Niektoré čaká okamžitý výrub
6
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra

V mestskom parku sa začali radnicou avizované úpravy drevín. Dôvodom je vek a s tým spojený zdravotný stav viacerých stromov.

Mnohé z nich majú aj viac ako 60 rokov. Niektoré budú musieť odstrániť.

„Zo 400 stromov, ktoré sa nachádzajú v časti Starý park, bude nejakým spôsobom ošetrených až 162 stromov,“ informuje o tom hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Výrubu sa nevyhnú

Väčšinou pôjde podľa hovorcu o orezy konárov a o úpravu ťažiska stromov. „Päť stromov je v takom zlom zdravotnom stave, že sú určené na okamžitý výrub,“ konštatuje hovorca mesta.

Vytipované stromy čakajú špeciálne testy. Niektoré absolvujú ťahové skúšky, pri ktorých sa zisťuje nielen stabilita koruny a konárov, ale aj to, či kmeň stromu nie je náchylný na vyvrátenie. Takejto skúške podrobili aj približne 100-ročný jaseň.

Ďalšie stromy čaká meranie ultrazvukovým tomografom, ktorý dokáže odhaliť nebezpečné dutiny vo vnútri aj na prvý pohľad zdravého stromu.

Obmedzenia v parku

Úprava a ošetrenie stromov v takomto masívnom rozsahu ako teraz sa vykonáva podľa radnice po prvý raz. „Zásahy v parku vykonávame pre bezpečnosť nás všetkých. Prosíme preto jeho návštevníkov o trpezlivosť a o rešpektovanie miernych obmedzení v pohybe po parku, ktoré budú vždy jasne vyznačené bezpečnostnými prvkami, páskami, kužeľmi a výstražnými trojuholníkmi,“ dodáva Tomáš Holúbek, hovorca Nitry.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

V parku sa začali veľké úpravy stromov: Niektoré čaká okamžitý výrub
6
Galéria
Zdroj: Mesto Nitra
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM