Správy

V okrese Nitra platia prísnejšie OPATRENIA: Fabriky môžu ostať otvorené

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre sprísnil opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Platia od 5. januára.

Ilustračný obrázok k článku V okrese Nitra platia prísnejšie OPATRENIA: Fabriky môžu ostať otvorené
5
Galéria
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Nová vyhláška Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre vstúpila do platnosti v utorok 5. januára. Pravidlá sa sprísnili pre celý okres. Týkajú sa predovšetkým materských škôl a obchodných prevádzok.

Fabriky, ktorých zatvorenie požadovali lekári, môžu ostať otvorené. Podľa nariadenia by zamestnávatelia mali všetkým zamestnancom, u ktorých to povaha a charakter práce umožňuje, nariadiť prácu z domu.

Nové opatrenia

Od 5. januára nesmie koncentrácia v obchodných prevádzkach prekročiť limit jeden zákazník na 25 metrov štvorcových z predajnej plochy prevádzky. „Pokiaľ predajná plocha určená pre zákazníkov nedosahuje 25 metrov štvorcových, v prevádzke sa v jednom okamihu môže nachádzať najviac jeden zákazník,“ uvádza sa vo vyhláške, s tým, že táto podmienka sa nevzťahuje na deti do 10 rokov v sprievode dospelej osoby.

Prevádzky musia zabezpečiť dostatočné množstvo pokladní, aby sa pri platení netvorili rady. Zachované majú byť dvojmetrové rozostupy.

Vyhláškou RÚVZ v Nitre sa zároveň zakazuje prevádzka materských škôl a zariadení, ktoré poskytujú starostlivosť o deti vo veku do sedem rokov.

Zákaz sa nevzťahuje iba na zariadenia pre deti predškolského veku, ktoré poskytujú starostlivosť o zamestnancov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a v zdravotníctve.

Policajné kontroly

Kontroly v Nitre sprísnili od utorka aj policajné hliadky. V prípade, že niekto dochádza do Nitry do zamestnania alebo za podnikaním, musí si zabezpečiť potvrdenie od zamestnávateľa alebo iný dokument. „Tým potom môžu preukázať nutnosť svojej cesty,“ informovala polícia.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Brífing k záverom rokovania okresného krízového štábu
5
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM