Aktualizované Správy

Situácia v Nitre je kritická: Potrebujeme zavrieť CELÝ OKRES, tvrdí primátor

Kvôli vážnosti situácie požiadal riaditeľ nemocnice o tvrdý lockdown pre mesto Nitra. Primátor Nitry informoval o záveroch rokovania okresného krízového štábu.

Ilustračný obrázok k článku Situácia v Nitre je kritická: Potrebujeme zavrieť CELÝ OKRES, tvrdí primátor
5
Galéria
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Nitrianska nemocnica je podľa najnovších správ extrémne vyťažená. V sobotu bolo v nemocnici prijatých 43 pacientov, v nedeľu ďalších 24, z ktorých 18 ostalo v Nitre a ostatní boli presunutí do iných zariadení.

Riaditeľ nitrianskej nemocnice Milan Dubaj skonštatoval, že zdravotníkom by pomohol predovšetkým úplný lockdown, ktorý by sa týkal aj veľkých zamestnávateľov.

V pondelok 4. januára bolo vo Fakultnej nemocnici v Nitre 195 Covid pozitívnych pacientov, z nich 16 je podľa riaditeľa nemocnice Milana Dubaja na umelej pľúcnej ventilácii.

Navyše, okolo 200 zamestnancov nemocnice je v karanténe. O zlej situácii svedčí aj to, že do nemocnice museli 1. januára priniesť ďalšie pľúcne ventilátory pre kritických pacientov s Covid-19.

Na vážnosť situácie upozorňuje aj fakt, že v nemocnici nastal v nedeľu ráno problém s extrémnym odberom kyslíka. Informovala o tom nemocnica na sociálnej sieti. Problém sa, podľa nemocnice, podarilo v priebehu dňa vnútornými opatreniami stabilizovať.

Prísnejšie opatrenia

O záveroch rokovania okresného krízového štábu informoval v pondelok na tlačovej konferencii primátor Nitry Marek Hattas. Tvrdý lockdown zatiaľ schválený nebol. Platiť by však mal pre celý okres, nielen pre mesto Nitra. „Zavrieť treba celý okres,“ myslí si primátor.

"Som v kontakte aj s niektorými predstaviteľmi vlády, pretože sme v takom stave, aký bol pred časom na Orave, takže bude treba prijímať ďalšie a ďalšie opatrenia,“ skonštatoval Hattas.

Okresný krízový štáb odporučil Ústrednému krízovému štábu SR prijať opatrenie na obmedzenie činnosti čo najväčšieho počtu výrobných prevádzok. Taktiež odporučil pravidelné testovanie zamestnancov. Za zatvorenie fabrík bol aj riaditeľ nitrianskej nemocnice.

V hre je aj obmedzenie počtu ľudí v supermarketoch či zatvorenie predškolských zariadení. Čo najväčší počet pracujúcich by sa mal taktiež presunúť na home office. Prísnejšie opatrenia majú podľa hovorcu mesta Tomáša Holúbeka platiť od utorka 5. januára.

Testovanie bude

Primátor potvrdil, že od piatka do nedele (8. až 10. januára) bude prebiehať plošné testovanie. Zapojiť by sa podľa primátora doňho mali aj obce v okrese Nitra.

Pod Zoborom by malo byť vytvorených viac ako 40 odberových miest. Testov je podľa primátora dostatok.„Testov máme 60-tisíc kusov. Otázne je, koľko starostov sa pridá k plošnému testovaniu,“ povedal nitriansky primátor. S testovaním pomôžu aj dobrovoľníci, ktorých sa prihlásilo až 650, medzi nimi viac ako sto zdravotníckych pracovníkov.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM