Lucia Lauková Správy

V Nitrianskom parku uhynul muflón: Otrávilo ho nadmerné množstvo pagaštanov

Pagaštany však v nitrianskom parku nerastú. Do obory ich niekto priniesol a vysypal.

Ilustračný obrázok k článku V Nitrianskom parku uhynul muflón: Otrávilo ho nadmerné množstvo pagaštanov
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Prikrmovanie zvierat sa môže zdať ľuďom neškodné, pravda je však iná. Práve na následky nevhodnej stravy koncom septembra uhynul v nitrianskom mestskom parku muflón.

„Po úhyne bola vykonaná pitva, pri ktorej sa zistilo, že muflón mal plný tráviaci trakt pagaštanu konského, ktorý je nielen mierne toxický, ale pri nadmernej konzumácii upchá prechody a cievy, čo sa stalo aj v tomto prípade,“ povedala Jana Königová z Odboru komunálnych činností a životného prostredia.

„Pagaštany v parku nerastú, je teda isté, že do obory ich niekto priniesol a vysypal,“ konštatuje Odbor komunálnych činností a životného prostredia. Podľa radnice nejde o prvý prípad. „Nestalo sa to prvý krát, už v minulosti k podobným prípadom došlo,“ dodáva Jana Königová

Upozornenie o tom, že kŕmenie a nevhodná strava spôsobuje zvieratám v parku zažívacie problémy a v niektorých prípadoch priamo úhyny je umiestnené na viditeľných miestach pri gazdovskom dvore aj na oplotení obory. Záleží však od návštevníkov parku, aby toto rešpektovali a dodržiavali. V jarných mesiacoch by mali v parku pribudnúť nové zvieratá.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM