Správy

V Nitre žije asi 300 bezdomovcov: Mestská polícia riešila už viacero sťažností

Pre ľudí bez domova sú v Nitre zriadené útulky i noclaháreň. Nie všetci ich však využívajú.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre žije asi 300 bezdomovcov: Mestská polícia riešila už viacero sťažností
Zdroj: TASR

V Nitre môžu ľudia bez domova nájsť útočisko vo viacerých mestských zariadeniach. Dočasne sa môžu ubytovať v útulku pre bezdomovcov či prenocovať v nocľahárni. „K dispozícii je aj denné azylové centrum. Zabezpečená je teplá strava, nápoje, oblečenie aj obuv a možnosť vykonania osobnej hygieny,“ vymenúva radnica.

Pre ľudí bez domova, ktorí majú nariadenú karanténu poskytuje mesto ubytovanie v karanténnom zariadení v hotelovej časti Amfiteátra pod Zoborom.

Mesto okrem toho poskytuje ľuďom bez domova aj odborné sociálne poradenstvo. Napriek tomu tieto služby a zariadenia nie všetci využívajú. Bezdomovci sa potom pred zimou skrývajú vo vchodoch či chodbách panelákov.

Sťažnosti rieši polícia

Svoje o tom vedia aj obyvatelia bytového domu na Jedlíkovej ulici. Začiatkom januára kvôli takémuto prípadu volali na mestskú políciu. „V nočných hodinách hliadka mestskej polície preverovala podnet od občanov na Jedlíkovej ulici, ktorí sa sťažovali, že v ich bytovom dome na poschodí opakovane prespáva bezdomovec a znečisťuje spoločné priestranstvo v interiéri,“ uvádza mestská polícia. Štyridsaťročný muž bez domova ležal na štvrtom poschodí. Mestskí policajti ho vyzvali, aby miesto po sebe očistil a opustil priestory.

Mal pri sebe striekačku

Podobnú skúsenosť majú aj obyvatelia panelového domu na Výstavnej ulici. Aj tu situáciu riešili mestskí policajti. „Po príchode našli muža ležať na piatom poschodí v spoločných priestoroch na chodbe. Keď muž vstával zo zeme, uvideli pod ním injekčnú striekačku, ktorá bola do polovice naplnená neznámym drobným bielym kryštalickým práškom. Keď sa ho spýtali, čo má v striekačke, odvetil, že to nie je pervitín a schoval ju do vrecka nohavíc,“ opisuje udalosti mestská polícia. Prípad si nakoniec prevzala privolaná hliadka policajného zboru.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM